Misotheist: For The Glory Of Your Redeemer

Met ‘For The Glory Of Your Redeemer’ is het Noorse Misotheist aan zijn tweede full-album toe. Dit project rond vocalist B. Kråbøl zorgde in 2018 voor een titelloos debuut dat nu dus opvolging krijgt middels dit drie tracks tellende album. Opener ‘Rope And Hammer’ opent met ingetogen, rustgevende klanken en probeert je zodoende op het verkeerde been te zetten, want, laten we wel wezen, na iets meer dan dertig seconden wordt je weg geblazen door een stormachtige uitbarsting waar dreiging, duisternis en kilte strijden om de meeste invloed. Zo’n zeven minuten later lig je gewoon uitgeteld op de vlakte, want op gebied van gedrevenheid, energie, kracht en dreiging kent deze track misschien wel zijn gelijke niet. ‘Benefactor Of Wounds’ gaat eigenlijk op hetzelfde elan verder wat betreft dreiging, duisternis, kracht en kilte. Enkel het tempo is een ietsje langzamer, maar vergis je niet want ook dit werkstuk is nog steeds een intens gedreven en energiek werkstuk. We zijn bijna halfweg het album als het slotnummer begint, want ‘Acts Of The Flesh’ klokt pas af na zestien minuten. Eigenzinnige klanken openen en zadelen je meteen op met een ongemakkelijk gevoel van dreiging en mysterie. Na bijna twee minuten overvalt Misotheist je opnieuw met een muur van geluid die als een bulldozer op speed over je heen dendert. Kracht, dreiging, duisternis en kilte gaan opnieuw hand in hand en worden gekoppeld aan een stevig furieus tempo die je opnieuw tegen de vlakte doet belanden. Gelukkig kent het nummer wat tempo en ritme veranderingen waar je net even op adem kan komen alvorens het geluid je opnieuw neerhaalt. Hou je van een immens stevig op je inwerkende duistere en koude dreiging gekoppeld aan een meestal furieus tempo, dan is dit tweede werkstuk van Misotheist je zuurverdiende euro’s waard, maar wij vermoeden toch dat dit voor velen net iets van het goede teveel zal zijn.

Luc Ghyselen (78)

Terratur Possessions

Tracklist: 1. Rope And Hammer 2. Benefactor Of Wounds 3. Acts Of The Flesh