The Ruins Of Beverast: The Thule Grimoires

Het Duitse The Ruins Of Beverast is een band / project dat in 2003 werd opgestart door Alexander von Meilenwald die steeds alles in de studio alleen inspeelt. Dat betekent dat hij slechts extra muzikanten nodig heeft als The Ruins Of Beverast live aan de bak moet. The Ruins Of Beverast staat voor een heel beklijvende mix van doom en atmospheric black metal. In de discografie van dit project vinden we ondertussen één demo, één ep, vijf split’s en vijf full-albums. Dit ‘The Thule Grimoires’ is dus album nummer zes. Lang uitgesponnen nummers zijn de maatstaf bij de band: de kortste track van dit zevental, ‘Mammothpolis’, haalt vlot de kaap van zes minuten, terwijl afsluiter ‘Deserts To Bind And Defeat’ met zijn meer dan veertien minuten het langste nummer op dit album is geworden. Zo verkrijg je een totale tijdsduur van bijna zeventig minuten. Maar, en dat is het positieve aan dit verhaal: het album verveelt nergens. Door de wisselwerking tussen sfeervolle, maar donkere atmosferische stukken, intense donkere en dreigende black metal erupties en alle verpulverende slome en slepende doom stukken – die laatsten zijn overduidelijk in de minderheid – creëert The Ruins Of Beverast een immens donker, maar beklijvend geheel die onze aandacht heel gemakkelijk vast houdt vanaf de eerste klanken van opener ‘Ropes Into Eden’ tot en met de laatste tonen van afsluiter ‘Deserts To Bind And Defeat’. The Ruins Of Beverast graaft diep in de duisternis maar beklimt ook hoge toppen die evenzeer in duisternis gehuld liggen. Track na track, nee eerder moment na moment voert Alexander je mee op een heel intense trip doorheen zijn muzikaal mooi uitgetekende denkpatronen. Hij schakelt ook moeiteloos over van een krachtige dreigende cleane stem naar een rauwe black metal krijs, naar een bezwerende dreigende sjamanistische stem. Dat alles sluit natuurlijk heel mooi aan bij de muzikale kracht die hij ontwikkelt middels gevarieerde tempo’s en ritmes. Toch draagt hij er steeds zorg voor dat duisternis, kilte en dreiging in grote mate aanwezig zijn. Met ‘The Thule Grimoires’ zorgt The Tuins Of Beverast voor een heel beklijvende en intense schijf die elke black metal fanaat wel zal weten te waarderen. Wij zijn alvast in de (donkere) wolken met dit nieuwe werkstuk.

Luc Ghyselen (95)

Van Records

Tracklist: 1. Ropes Into Eden 2. The Tundra Shines 3. Kromlec’h Knell 4. Mammothpolis 5. Anchoress In Furs 6. Polar Hiss Hysteria 7. Deserts To Bind And Defeat