The Dead Daisies: Holy Ground

Er zit wat beweging in de line-up van de daisies. Zo bezet Glenn Hughes sedert 2019 de plaats achter de microfoon, waardoor voormalig vocalist John Corabi kon inpakken. Gezien de 68-jarige Glenn ook als bassist gekend staat, heeft ook Marco Mendoza de band verlaten. Verder bestaat de groep uit (lead) gitarist Doug Aldrich, (ritme) gitarist David Lowy (enig origineel bandlid) en drummer Deen Castronovo. Het is even wennen aan de andere vocalist, maar nieuw en onbekend is hij niet. Naast een indrukwekkende solocarrière was hij vaak te horen in diverse bands, maar zijn doorbraak en grootste bekendheid is wellicht dankzij zijn werk als bassist bij Deep Purple. Maar nu het nieuwe werk. In ‘Holy Ground’ mist hij alvast de start niet en de zware gedreven gitaren zorgen voor een gevulde klank, waarmee het album stevig ingezet wordt. Glenn zorgt tevens in ‘Like No Other’ voor een intense vocale prestatie, naast de gitaar- en bas-solo. Na het vrij bombastische ‘Come Alive’ komt ‘Bustle And Flow’ dat wat minder gewicht in de schaal brengt, al moet het qua kracht niet inboeten, dit door het vrij aanwezige gitaarwerk dat er flink in hakt. Met dreigende negatieve ondertoon start ‘My Fate’, wat weinig goeds voorspelt. Doug Aldrich zorgt voor een loodzware inkadering in de refreinen. Een nummer dat rond een catchy riff gemaakt werd, is ‘Chosen And Justified’. We horen dit deuntje continu terugkeren en het plakt meer dan ooit tussen de oren. Een stuk dreunender is het groovy ‘Saving Grace’, dat op een tergend trage 80 BPM veel gitaarwerk weet te herbergen. ‘Unspoken’ lijkt nog een pak trager, al komt het nummer bij het refrein pittiger uit de hoek. De snelheidsverandering zorgt tevens voor gelatenheid en optimisme in eenzelfde vijf minuten durende muzikale vlucht, die naar het einde toe wel een serieuze intensiteit kent. Als de tijd van concerten en festivals teruggekeerd is, zie ik het aanstekelijke ‘30 Days In The Hole’ zeker potten breken op een volle festivalweide. Misschien het meest commerciële nummer is ‘Righteous Days’, gezien zijn vlot karakter. De afsluiter ‘Far Away’ is tevens het langste nummer, dat zijn tijd neemt om op toeren te komen. Een doorgedreven productie zorgt voor een nadruk op het ruige gitaarwerk, dat voor een zware klank zorgt. De vaak uitbundige vocalen ondersteunen dit. De verandering in line-up zorgde weliswaar voor wat verandering, maar de kwaliteit blijft zeker behouden. The Dead Daisies blijven meer dan ooit springlevend. Het gaat eigenlijk niet over het feit of Glenn Hughes een volwaardige vervanger is voor John Corabi, maar meer over de klank die de band met alleen maar topmuzikanten brengt. Dat het anders is, is een feit maar wie op zoek is naar stevig werk met ballen door gedreven ervaren musici zit hier zeker op zijn plaats. Dat de geplande tour van februari 2021 wellicht in het water zal vallen is vrij zeker, maar er waren plannen voor een tournee doorheen Europa, inclusief halte aan de Belgische Biebob. Hopelijk worden deze plannen gewoon opgeschoven en niet afgelast.

Rocking Klingon (82)

Steamhammer / SPV

Tracklisting: 1. Holy Ground (Shake The Memory) 2. Like No Other (Bassline) 3. Come Alive 4. Bustle And Flow 5. My Fate 6. Chosen And Justified 7. Saving Grace 8. Unspoken 9. 30 Days In The Hole 10. Righteous Days 11. Far Away