Immortal Guardian: Psychosomatic

Immortal Guardian, een Amerikaanse band die voor een mooie mix staat van power metal en progressive metal, werd in 2008 opgestart door Gabriel Guardiola, een artiest die tegelijkertijd gitaar en keyboards kan spelen en dat overvloedig bewees tijdens MTV’s “Amazingness”. Maar daarmee heb je natuurlijk nog geen band. Het is dan ook een komen en gaan geweest van andere muzikanten tot de puzzelstukjes in elkaar begonnen te klikken met eerst vocalist Carlos Zema. Deze begenadigde vocalist beschikt over een enorme zangstem waar kracht en melodie samen smelten. Toch bleef het nog rommelen als het op een drummer en een bassist aankomt, maar dat neemt niet weg dat Immortal Guardian in 2018 voor een goed ontvangen debuut (‘Age Of Revolution’) zorgde waar de krachtige stem en het virtuoze gitaarwerk van Guardiola centraal staan. Het zorgde er in ieder geval voor dat de band kon schitteren aan de zijde van o.a. Judas Priest, Dragonforce, Kamelot, Symphony X, Slayer en Sonata Arctica om het maar bij die te houden. Voor het tweede full-album, deze ‘Psychosomatic’, werkt het duo dit keer samen met drummer Justin Piedimonte en bassist Joshua Lopez. Net toen het viertal aan het werken was aan een tweede album brak dan de corona pandemie uit. Het kwartet besliste om elk van thuis uit te werken en opnieuw vanaf nul te herbeginnen. Het eindresultaat is dit tien tracks tellend ‘Psychosomatic’ dat opgebouwd wordt aan de verzuchtingen, de ongemakken en de sfeer door de corona pandemie met misschien als meest treffende titel ‘Lockdown’, een woord dat eigenlijk op ieders lippen heeft gelegen en misschien zelfs nog wel steeds ligt. Toch is ‘Psychosomatic’ een verbluffend album geworden waar kracht en melodie centraal staan, maar waar ook ruimte is voor wervelend gitaarspel, superbe basslijnen, machtige drumpatronen, begeesterende keyboard klanken, en waarlijk superbe vocalen. Kortom, het viertal lijkt goed op elkaar ingespeeld, zorgt dat elke muzikant de nodige ruimte krijgt om in de spotlight te staan – al krijgen gitaar en stem de meeste aandacht – en zorgen zo voor een schitterend, zij het genre gebonden album. Wij waren vanaf opener ‘Psychosomatic’ onder de indruk en onze aandacht kreeg nergens de tijd om te verslappen zodat we vol bewondering elke track in ons opnamen en we zelfs wat verweesd achter bleven toen de laatste noten van afsluiter ‘New Day Rising’ afsloten. Maar geen nood, daar een nieuw rondje van dit album ons meteen terug in de stemming bracht. Dit om maar te duiden dat we enorm onder de indruk zijn van Immortal Guardian en dan vooral van het werkelijke fenomenale gitaarspel die in elk nummer opnieuw opduikt. En dat zonder dat we overige muzikanten oneer willen aandoen! Liefhebbers van o.a. Kamelot, Symphony X hebben er een album, en band, bij om te koesteren.

Luc Ghyselen (95)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. Psychosomatic 2. Read Between The Lines 3. Lockdown 4. Phobia 5. Clocks 6. Self-Isolation 7. Goodbye To Farewells 8. Candlelight 9. Find A Reason 10. New Day Rising