Arsenic Addiction: XIX

Arsenic Addiction is een gothic metal gezelschap uit Salt Lake City, Utah. In september vorig jaar zorgde het gezelschap met deze ‘XIX’ voor een derde full-album dat eigenlijk nu pas in onze bus belandde. Wij werden vooral nieuwsgierig omdat er in de begeleidende promo tekst stond genoteerd dat dit nieuwe werkstuk iets was voor fans van Cradle Of Filth, Behemoth, In This Moment, Arch Enemy en Myrkur. Naar ons inziens is dat een reeks band die muzikaal toch nogal ver uit elkaar liggen. Maar goed, het schept meteen een pak verwachtingen. ‘XIX’ telt dertien tracks die het meest neigen naar In This Moment als we moeten kiezen tussen vijf bands die in de promo tekst worden aangehaald. Maar dan nog. Laten we maar meteen stellend at Arsenic Addiction dus een eigen muzikaal gezicht creëert. Opener ‘As Above’ heeft, naar onze bescheiden zo goed als niets met metal te maken en willen we dan ook in het vakje gothic of new wave opbergen. Wat ons wel opvalt aan deze rustige openingstrack is het feit dat Lady A (vocals, keyboards) over een knappe stem beschikt. Met ‘Moon & Sun’ krijgen we een pak metal op ons bord en dat smaakt naar meer want we krijgen een pak extra kracht en vaart te horen. Maar bovenal bewijst Lady A dat ze, naast een mooie clean stem, ook kan gebruik maken van diepe rauwe grunts en growls. En dat vinden we dan weer super geslaagd, zonder dat we het nummer willen uitroepen tot absoluut topnummer. Het instrumentale vrij rustig voortkabbelende ‘Air’ laat ons dan weer op onze honger zitten. Gelukkig maakt Arsenic Addiction met ‘Tomb Of Sleep’ een machtige doorstart: we worden opnieuw bij de les getrokken. Een stevige openingsriff en machtige drumpatronen zetten de toon, terwijl Lady A krachtig black metal gewijs van leer trekt met een brutale en ja ook wel dreigende stem. ‘Spirit’ is weer instrumentaal, klinkt iets krachtiger dan ‘Air’, maar laat ons opnieuw op onze honger zitten. Gelukkig zorgt het niet onaardige ‘Summons’ opnieuw voor pakken extra kracht, terwijl men toch met tempo’s, ritmes en kracht speelt. ‘Ash Of The Earth’ gaat er ook vlotjes in, vooral dan door het spel met vocalen waar Lady A mooi uit put: cleane stem, rauwe grunts en dreigende growls. ‘Water’ is opnieuw een instrumentaal stuk waar wel een ietwat dreigende ondertoon heeft, waarna ‘Amethyst’ opnieuw met de deur in huis valt op gebied van kracht, terwijl we ook opnieuw duidelijk gecharmeerd zijn door de stem van Lady A. We voelen bijna dat ‘Fire’ opnieuw een instrumentaal tussendoortje wordt, maar worden dit keer enorm aangenaam verrast door de brutale en agressieve kracht met rauwe vocalen. Een geluid dat de band verder zet met ‘Maleficium’, zodat we bij de les blijven. ‘Earth’ is opnieuw een heel stuk minder krachtig en dreigend, maar krijgt gelukkig vocalen mee terwijl men wat speelt met tempo’s, ritmes en zelfs kracht, terwijl een tribal trom voor een extra aandachtspunt zorgt. Afsluiter van dit toch vrij bont allegaartje is het mooi opgebouwde en best wel stevige ‘So Below’ waar de stem van Lady A ons opnieuw gemakkelijk over de streep trekt. Als we deze ‘XIX’ als geheel bekijken dan krijgen we een drietal tracks te horen die ons maar heel matig bevallen, gelukkig is het overgrote deel van de tracks dus best wel knap, stevige en krachtige te noemen. Een moeilijker opgave lijkt het ons om Arsenic Addiction in een bepaald muzikaal vakje te stoppen. Wij houden het dan maar op een mix van gothic metal met elementen uit melodic death metal en zelfs black metal zodat we de term alternative metal misschien het meest geschikt vinden. En dan moeten we uiteindelijk ook tot de conclusie komen dat de promo tekst wat betreft de tekst “voor fans van …” het toch niet zo verkeerd heeft.

Luc Ghyselen (80)

Independent release

Tracklist: 1. As Above 2. Moon & Sun 3. Air 4. Tomb Of Sleep 5. Spirit 6. Summons 7. Ash Of The Earth 8. Water 9. Amethyst 10. Fire 11. Maleficium 12. Earth 13. So Below