Exitium Sui: Ad Personam

Exitium Sui is een Duits doom / black metal project van ES, die zelf instaat voor alle instrumenten en vocalen. En dat deze ES een heel bezig persoon blijkt te zijn, kunnen we staven aan de hand van het feit dat de man Exitium Sui pas dit jaar in het leven riep, maar reeds voor twee ep’s zorgde terwijl hij nu ook dit full debuut op de wereld loslaat. ‘Ad Personam’ telt zes tracks en opent meteen heel duister, beklijvend en dreigend met ‘Eviscerate My Withered Soul’. Langzaam en slepend komt het nummer tot leven en neemt je mee op een heel duistere tocht doorheen het muzikale spectrum van Exitium Sui. Maar het kan nog dreigender, nog meer in duisternis gehuld worden, want dat bewijst Exitium Sui met ‘The Long Return To Nothing’. Sprankeltjes licht, net als een sputterend gloeilampje, dankzij wat piano noten proberen je wat licht te brengen in een voor de rest duistere omgeving. Ook deze track neemt je dus mee naar heel duistere oorden en doet dit aan de hand van een traag slepend tempo waaruit ontsnappen niet mogelijk is. Met ‘Into The Conflagration’ zak je nog dieper weg in de kuil van verdoemenis, duisternis en verderf. De sprankeltjes hoop op wat licht of verlichting die je nog koesterde met het vorige nummer, worden nu genadeloos de kop ingedrukt. Met ‘Tragedy In D Minor’ wordt je nog dieper de duisternis ingetrokken dankzij een weemoedig zwartgallig intens geluid die je naar een donkere, zware depressie doet afglijden. Laat deze track dus zeker niet horen aan mensen met zelfmoord neigingen. Het korte instrumentale ‘Nothing Left To Give’ wordt volgemaakt met de donkere basstonen van een piano, om zo goed als naadloos over te gaan in afsluiter ‘Wich Fate Is Ours To Come’, nog zo’n in duisternis gedrenkt nummer dat nogmaals precies weergeeft waar Exitium Sui voor staat: traag, loom en slepend donkere kracht uitstralen waar je helemaal niet vrolijk van wordt. Het is dan ook duidelijk dat mensen met zelfmoordneigingen of die op de rand staan van zware depressies dit schijfje beter volledig links laten liggen. Liefhebbers van heel donkere, dreigende doom / black metal zullen zich hier echter in verliezen. Ze mogen toch niet vergeten om nu en dan eens omhoog te kijken op zoek naar wat licht in deze gitzwarte duisternis. Met deze ‘Ad Personam’ zorgt Exitium Sui voor een wel heel zwartgallig album.

Luc Ghyselen (85)

Naturmacht Productions / Rain Without End Records RWE 033

Tracklist: 1. Eviscerate My Withered Soul 2. The Long Return To Nothing 3. Into The Conflagration 4. Tragedy In D Minor 5. Nothing Left To Give 6. Which Fate Is Ours To Come