Averlanche: Life’s Phenomenon

Met Averlanche krijgen we een nieuwe melodic metal band uit Finland te horen. De band werd in 2017 opgestart en debuteert albumsgewijs nu met dit twaalf tracks tellende ‘Life’s Phenomenon’. Tien tracks die eigenlijk alles bevatten wat liefhebbers van het (sub)genre verlangen. Krachtige en toch melodieuze nummers die knap worden opgebouwd en gearrangeerd. Voeg daar heel mooie vocalen aan toe en je verkrijgt een album die liefhebbers van female fronted metal bands zullen weten te waarderen. Je krijgt werkelijk waar voor je geld al zet opener ‘Kuvittelematta’ je nog eerst volledig op het verkeerde been: een gesproken tekst – we vermoeden in het Fins, al verstaan we er de ballen van – met wat achtergrondgeluiden. Daarna barst het feest van herkenning los dankzij een mooie mix van kracht, melodie en aanstekelijkheid waar de prachtige stem van vocaliste Rebecca Spörl volledig tot zijn recht komt. Meteen ook de grootste troefkaart bij Averlanche, al willen we de overige muzikanten niet als minderen beschouwen. Ook de flitsende gitaarsolo’s die over het hele album opduiken zorgen steevast voor een extra aandachtspunt, terwijl bass, drums, keys en de riffs voor de broodnodige omlijsting en basis zorgen. Nog heel even wordt de flow van het album onderbroken, want ‘Rakastuneet’ is ook een stukje gesproken tekst met wat achtergeluiden. En daar we er de ballen van begrijpen, is dit, net als de opener, een beetje een domper op de vreugde. Toch mag dit je er niet van weerhouden om dit heel knappe debuutalbum van Averlanche een kans te geven. De promo tekst die we erbij kregen vermeldde een aantal grote namen, maar wij onthouden vooral dat Averlanche een eigen gezicht heeft weten te creëren in het toch al drukke subgenre. En daar zijn vooral de flitsende vingervlugge gitaarsolo’s en de prachtige stem van Rebecca debet aan. Liefhebbers van melodic metal en fans van melodieuze en best wel krachtige vrouwelijke zang zouden alvast geen extra aanmoedigingen meer nodig hebben.

Luc Ghyselen (85)

Concorde Music Company

Tracklist: 1. Kuvittelematta 2. Imagined Nothing 3. The Diamond Hills 4. The Sounds Of Insomnia 5. Circus 6. Hate 7. Flowers 8. The Machinery Of Life 9. Rain Factory 10. Rakastuneet 11. Archives Of Love 12. Ghost