Foreign: The Symphony Of The Wandering Jew Part II

‘The Symphony Of The Wandering Jew Part II’ is, zoals de titel een beetje aangeeft, het tweede deel in een trilogie ontsproten aan de ideeën van Ivan Jacquin (tekst, componist, keayboard, vocals). Het volledige verhaal vertelt over Ahasverus, een jood die Jezus nogal hard aanpakte op weg naar Golgotha en daardoor veroordeeld werd om rusteloos over de wereld te zwerven tot de dag des oordeels. Op dit tweede album onder de naam Foreign maakt de man fantastische tijden mee uit de geschiedenis. Zo ontmoet hij Salah ad-Dîn om zo een vreemde alliantie te vormen, Komt hij in contact met de Vikings, ontmoet hij Christoffer Columbus, Nostradamus, Shakespeare, Wolfgang Amadeus Mozart, kijkt hij toe naar de Franse revolutie in 1789 en maakt hij de industriële revolutie mee in het begin van de negentiende eeuw. Dit om maar aan te geven dat zowat de volledige geschiedenis aan bod komt. En daar Ivan die uitwerkt in een groots opgezette rock / metal opera komt er een indrukwekkende lijst aan zangers, zangeressen, muzikanten meewerken om dit tot een goed einde te brengen. Liefhebbers van rock / metal opera zullen hier intens van genieten want de prachtige vocalen, de sublieme arrangementen, en de knappe totaaluitvoering van het werkstuk is pure klasse. Wij vinden het geheel iets te lang uitgesponnen en niet elk fragment, niet elk stuk houdt onze aandacht volledig vast. Ook klinkt het geheel net niet hard, zwaar genoeg door in onze oren en neigt het werkstuk iets te veel naar ‘Jezus Christ Superstar’, ook al een rock opera die we kunnen smaken, maar waar ook muzikale stukken in langs komen die we veel minder weten te waarderen. Toch werd hier niets aan het toeval overgelaten zodat fans van het genre echt wel zullen genieten van begin tot einde. Wie ‘Part I’ reeds in huis heeft – uitgebracht in 2014 – kan bijna niet anders dan ook dit vervolg aan zijn / haar collectie toevoegen. Wij zullen dit werkstuk op bepaalde tijden nog wel eens een kans geven, maar missen toch kracht en vinden het jammer dat de stemmen die we liefst aan het werk horen – Zak Stevens (ex-Savatage, Circle II Circle), Tom S. Englund (Evergrey) en Andy Kuntz (Vanden Plas) – een wat ondergeschikte rol krijgen.

Luc Ghyselen (75)

Pride & Joy Music PJM 12388

Tracklist: 1. Yerushalaïm 2. Rise 1187 3. Mariner Of All Seas 4. Holy Lands 5. Eternity Part III 6.

Running Time 7. The Fountain 8. Mysteries To Come 9. Secrets Of Art 10. Symphonic Caress 11. Eternity Part IV 12. Revolutions 13. Witness Of Changes