Pyramaze: Epitah

Pyramaze werd in 2001 opgestart door gitarist Michael Kammeyer en vocalist Lance King. Morton Gade Sørensen (drums) en Niels Kvist (bass) volgden al vlug en de ontbrekende schakel werd in 2002 gevonden in Jonah Weingarten (keyboards, orkestratie). Power metal met progressieve elementen werd het uitverkoren muzikaal terrein voor het gezelschap. De eerste twee albums deden het niet onaardig en de naam Pyramaze kreeg heel wat weerklank in middens van progressive power metal. Het vertrek van Lance King zorgde kort voor wat problemen, maar met Matt Barlow dacht men de ideale opvolger in huis te halen. Helaas, voor Pyramaze dan toch, was de lokroep van Iced Earth te sterk en verliet Matt al vlug de band. Hij is enkel te horen op het toch wel heel knappe derde full-album (‘Immortal’ uit 2008) van de band. Urban Breed was zijn vervanger, maar hoop en al drie jaar verlieten zowel Urban als Michael als Niels de band. Het bleef eigenlijk stil rondom Pyramaze tot de band in 2015 opnieuw van zich liet spreken middels ‘IV: Disciples Of The Sun’ met naast Morton (drums) en Jonah (keyboards, orkestratie) nu Toke Skjønnemand (gitaar), Jacob Hansen (gitaar, bass, backing vocals) en Terje Harøy (vocals). ‘Contingent’ uit 2017 bevestigde enkel maar. En nu doet Pyramaze daar met ‘Epitah’ nog netjes iets bovenop. Het vijftal zorgt immers voor een subliem, zij het wel erg genregebonden, nieuw album dat ons iets meer dan een uur lang in de de ban houdt. Knap opgebouwde songs, subliem gitaarwerk, uiterst sterke vocalen, stevige basis van bass en drums, … : kortom alles wat je kan en mag verwachten van een progressive power metal band. Dankzij wat gastbijdrages krijgt dit album extra aandacht om te verkopen. Brittney Slayes (Unleash The Archers) maakt haar opwachting tijdens het mooie ‘Transcendence. Terwijl afsluiter ‘The Time Traveler’, dat meer dan twaalf minuten telt, extra aandacht trekt dankzij twee ex-vocalisten, want zowel Lance King als Matt Barlow maken hier hun opwachting. Maar, heel eerlijk, Pyramaze heeft eigenlijk als vijftal voldoende te beiden om je te overhalen. En dan bedoel ik dat vooral het vocale werk en het gitaarspel op deze ‘Epitah’ ons enorm bekoort, zonder dat we de overige muzikanten of instrumenten willen minimaliseren. Wij betrappen er ons veelvuldig op dat dit zesde werkstuk van Pyramaze gemakkelijk de vergelijking kan doorstaan met het betere werk van Kamelot. Hoe dan ook, ‘Epitah’ is een subliem album geworden dat een plaatsje verdient in elke progressive power metal collectie. Liefhebbers van het (sub)genre hebben geen extra aanmoediging nodig!

Luc Ghyselen (95)

AFM Records

Tracklist: 1. Epitaph 2. A Stroke Of Magic 3. Steal My Crown 4. Knights In Shining Armour 5. Bird Of Prey 6. Your Last Call 7. Particle 8. Indestructible 9. Transcendence 10. Final Hour 11. World

Foregone 12. The Time Traveller