Varathron: Glorification Under The Latin Moon

Is het omwille van het gebrek aan optredens door het coronavirus dat er nogal wat live-albums op de markt worden gebracht ter compensatie? Of is het gewoon een trend bij de ouder wordende bands om op die manier een overzicht van hun discografie te bezorgen? Hoe dan ook, ‘Glorification Under The Latin Moon’ is het eerste live-album van de Griekse black metal band Varathron. De band mag samen met hun broeders van Rotting Christ – stichtend lid Jim “Mutilator” Patsouris was destijds ook in die band de bassist – gezien worden als één van de pioniers van de Griekse scene. Opgericht in 1988 heeft de band intussen dus al meer dan dertig kaarsjes weten uit te blazen. ‘Glorification Under The Latin Moon’ is de weergave van het laatste optreden van de band tijdens hun “30 Years Of Darkness”- tour in Sao Paulo (Brazilië) op 4 augustus 2019. Inclusief intro en outro mag u zich verwachten aan vijftien nummers die gaan van het prille begin – eigenlijk integraal het debuutalbum ‘His Majesty At The Swamp’ – en het laatste album van de band ‘Patriarchs Of Evil’. Beetje vreemde setlist om enkel te gaan voor die twee albums al moet gezegd dat op die manier des te duidelijker wordt hoezeer de band steeds trouw is gebleven aan de roots en er in geslaagd is om een typisch eigen geluid te creëren. Tot zover het positieve nieuws want het moet ons van het hart: ‘Glorification Under The Latin Moon’ klinkt niet zoals we verwachten van een live-album. Niet dat we constant zitten te wachten op applaus en meebrullen van het aanwezige publiek maar op deze plaat hoor je amper dat er publiek aanwezig is hetgeen niet bijdraagt tot een echte live-sfeer. In feite klinkt de hele plaat naar ons aanvoelen als over-geproduced. Varathron is voor ons een band die altijd als een echte underground band geklonken heeft met een echt rauw geluid en net nu op dit live-album klinkt alles behoorlijk gepolijst en vlak. Dat de heren technisch zo sterk zijn dat ze live kunnen spelen zoals op hun albums, daar zijn we al lang van overtuigd maar werkelijk elk rauw kantje lijkt hier af gevijld. Enkel op het einde van ‘The River Of My Souls’ hoor je nadrukkelijk het publiek mee scanderen maar die ene zwaluw maakt de lente niet. Misschien zijn we aan het muggenziften of zijn we grandioos ouderwets maar wij hebben bij het horen van ‘Glorification Under The Latin Moon’ heimwee naar een écht live-optreden met al eens een piep, een foute noot of een zanger die even iets minder hoorbaar is door het gitaargeweld. Kortom, ‘Glorification Under The Latin Moon’ is een hebbeding voor de fans maar is voor ons als compensatie voor het gebrek aan het kunnen bijwonen van een optreden te mager om er echt wild enthousiast van te worden. Of anders gesteld: we kijken uit naar het moment dat we deze grootmeesters van de zwarte muziek terug op een podium kunnen zien staan.

K.H. (70)

Agonia Records

Tracklist: 1. Cultum Deus Aeternum (Ιntro) 2. Ouroboros Dweller 3. Cassiopeias Ode 4. Tenebrous 5. Saturnian Sect 6. His Majesty At The Swamp 7. Son Of The Moon 8. Unholy Funeral 9. Nightly Kingdoms 10. Lustful Father 11. Flowers Of My Youth 12. The River Of My Souls 13. The Tressrising Of Nyarlathotep 14. Genesis Of Apocryphal Desire 15. Sic Transit Gloria Mundi (Outro)