1782 / Acid Mammoth: Doom Sessions Vol. 2

Het tweede deel van de vinyl “Doom Sessions”-reeks op het label Heavy Psych Sounds laat je drie nummers horen van twee bands die zich bewegen in het vakje doom / stoner metal. Kant “A” van het plaatje is voorbestemd voor 1782, een Italiaans gezelschap dat pas sinds 2018 actief is, maar eerder toch al een full-album op de markt bracht met ‘1782’ (2019). Het duo dat 1782 uitmaakt – Gabrielle Fancellu (drums, backing vocals) en Marco Nieddu (gitaar, bass, vocals) – zorgt voor een loodzware, slepende sound met brommende bassen, laag gestemd gitaarwerk en kolossale meppen op de drums. Vernieuwend is dit allerminst en echt onder de indruk zijn we niet: het blijft allemaal een beetje te doorzichtig en te mooi binnen de lijntjes gekleurd. Terwijl we ook niet echt wild lopen van het stem timbre van Marco dat ons wat stoort tijdens ‘Witch Death Cult’. Dat neemt niet weg dat fervente doom fans hier een stevige kluif aan hebben. Het Griekse Acid Mammoth is al wat langer bezig, meer bepaald sinds 2015. Dit gezelschap heeft al twee full-albums – ‘Acid Mammoth’ (2017) en ‘Under Acid Hoof’ (2020) – op de teller staan en staat ons inziens toch een paar stapjes verder dan 1782. Ja, ook nu weer krijg je drie tracks aangeboden die slepend, traag en loodzwaar hun weg banen door de speakers. Maar het geheel klinkt net iets overtuigender dan wat we op kant “A” te horen kregen. De brommende bassen zijn alvast gebleven. Ook de trage diepe drumpatronen zijn van de partij, net als de laag gestemde gitaren. Maar hier zit er toch al een stevig verschil: het gitaarwerk (door twee gitaristen) klinkt een heel stuk voller en de solo’s lijken ons een heel stuk beter uitgewerkt. Dat laatste mag je eigenlijk ook stellen over de complete nummers zelf. Ook de vocalen pakken ons meer in en dat zonder dat we die echt “outstanding” vinden. Voor ons bestaat er dan ook geen twijfel: Acid Mammoth is afgetekend de winnaar op deze split. Dat vooral dankzij de meer expressieve vocalen, het betere gitaarwerk en de betere opbouw van de nummers.

Luc Ghyselen (75)

Heavy Psych Sounds HPS 142

Tracklist: Side A (1782): 1. Bloody Ritual 2. Hey Satan 3. Witch Death Cult / Side B (Acid Mammoth): 1. Black Wedding 2. Sleepless Malice 3. Cosmic Pyres