Orplid: Deus Vult

Orplid werd in 1996 opgestart als een akoestische folk band, maar al vlug werden extra instrumenten toegevoegd en veranderde de sound naar neo folk met pakken post industrial invloeden zodat we tegenwoordig misschien beter spreken van een experimental neo folk band. Maar hoe je het werk van Orplid tegenwoordig ook maar noemt, het valt niet echt in de smaak van ondergetekende en na een aantal nummers met de nodige blieps en boops én Duitstalige teksten (ook daar gruw ik meestal van), haak ik dan ook af. Een paar uur later, terwijl er ondertussen pakken andere muziekgenres aan bod zijn gekomen, kan ik het opnieuw aan om een paar nummertjes verder te gaan. En zo gaat het verder want deze ‘Deus Vult’ telt maar liefst achttien nummers waar neo folk aan bod komt maar waar evengoed, en misschien zelfs wel meer, industrial klanken worden gebruikt. Tja, wat kan je verder schrijven over een muziekgenre / band / album dat je helemaal niet ligt dan: “helemaal mijn ding niet, op naar iets anders en beters”.

Luc Ghyselen (40)

Prophecy Productions / Auerbach

Tracklist: 1. Ouvertüre 2. Abend loht über dem Tale 3. … 4. Jan Palach 5. Madonna von Stalingrad 6. Dunkle Stunde 7. Ich sah dich Flöte spielen 8. … 9. Tamara Bunke 10. Ich bin! 11. Purpurne Stimmen 12. … 13. Bald kommt der Krieg in dein Haus 14. Sommer ging verirrt, geheim 15. … 16. Deutschland 2016 17. Das Abendland 18. Cortez