Velvet Viper: From Over Yonder

Doro is een begrip in de metalscene. Jutta Weingold is veel minder bekend, maar daarom niet minder interessant. Samen met Doro, Andrea Schwarz (Rosy Vista) en Sabina Classen behoort Jutta tot de weinige dames die medio jaren tachtig de Duitse metalwereld bevolkten. Jutta startte Zed Yago op, dat na twee albums in 1990 van naam wijzigde en Velvet Viper werd. Met Velvet Viper werden er begin jaren negentig twee albums uitgebracht, waarna de band splitte. Zed Yago kreeg een tweede leven met de albums ‘The Invisible Guide’ (2005) en ‘Pirates from Hell’ (2010). In 2017 was het dan weer tijd om Velvet Viper nieuw leven in te blazen. Ondertussen verschenen er twee nieuwe Velvet Viper albums. Nu werd er beslist om de eerste twee Zed Yago albums onder de Velvet Viper vlag heruit te brengen, kwestie van het wat duidelijker te maken … of niet. Eigenlijk doet het er allemaal niet zo heel veel toe, want alles mag je toeschrijven aan Jutta die van geen stoppen weet. Ik bespaar u de vele andere projecten van de dame, maar u kunt ze gerust naslaan op het internet. U zal een tijdje zoet zijn. We mogen wel blij zijn met deze heruitgaven, die eveneens in een nieuw hoesje gestoken werden en voorzien zijn van bonus tracks. ‘From Over Yonder’ was het debuut bestaande uit negen nummers, hier uitgebreid met 2 bonus live versies en een B-kantje. Dit album heeft echter na al die lange jaren zijn kracht nog niet verloren. Fans van Doro kunnen in theorie evengoed fans zijn van Jutta. De muziek is vergelijkbaar. In de jaren tachtig was uiteraard nog geen sprake van power metal. Maar aan deze tracks kan je wel horen waar het genre zijn mosterd haalde. Nu ja, toch even vermelden dat een zekere Alexander Krull het geheel remasterde en het is er wel degelijk aan te horen. Ook nog even vermelden dat ‘The Flying Dutchman’ een intermezzo is en bonus track ‘The Schmied’ een op zijn zachtst gezegd nogal vreemd nummer is. Verder zijn alle nummers echt goed te noemen. Dat had je wel vaker in de jaren tachtig. Het aantal nummers werd vaak beperkt omwille van de duur van een vinylplaat, maar dat betekende dat alles wat maar gemiddeld was onverbiddelijk als B-kantje (in het beste geval) door het leven diende te gaan of naar de vuilbak der eeuwigheid werd verwezen, ware het niet dat de opkomst van de cd en de heruitgaven-kermis een tweede leven betekende voor vele minderwaardige nummers. Maar ‘From Over Yonder’ mag je alvast blindelings aanschaffen als je van Doro, Accept, Scorpions en andere Duitse metalgoden houdt.

Frederik Blieck (80)

Massacre Records

Tracklist : 1. The Spell From Over Yonder 2. The Flying Dutchman 3. Zed Yago 4. Queen And Priest 5. Revenge 6. United Pirate Kingdom 7. Stay The Course 8. Rebel Ladies 9. Rocking For The Nation 10. Rebel Ladies (Live München Theaterfabrik 1989) 11. Rocking For The Nation (Live London Hammersmith Odeon 1989) 12. The Schmied