Existential Emptiness: Neverending Pain – Everlasting Sorrow

‘Underneath Tomb’ is het enige nummer op het debuutalbum van het Chileense vijftal dat Existential Emptiness uitmaakt. De band werd in 2018 opgestart en komt dus nu met een eerste officieel werkstuk aankloppen. De heren – Cristóbal Zapata (bass), Claudio Anacona (drums), Rodrigo Peralta (gitaar), Daniel Delgado (gitaar) en Nicolás Robles (vocals) – bouwen dit nummer op aan de hand van drie elementen: black metal, death metal en doom. Maar ze nemen er wel hun tijd voor om dit tot een goed einde te brengen daar ‘Underneath Tomb’ zo maar liefst iets meer dan eenendertig minuten van je tijd in beslag neemt. Dan moet je toch al van goede huize zijn om zo’n lang nummer boeiend te houden zonder dat de aandacht van de luisteraars gaat verslappen. En … eerlijk: het kwintet slaagt in zijn opzet dankzij abrupte tempo, ritme en gevoelswisselingen die je meevoeren op een intense en beklijvend trip die het ene moment doom omarmd, het volgende ogenblik typische furieuze black metal laat horen, om het volgend moment af te dalen naar de donkere plaatsjes die death metal verraden. Het is nu niet zo dat we elk fragment even hard toejuichen, maar geen van die fragmenten zorgt er voor dat we afhaken, integendeel. We kijken juist extra uit naar de volgende wending om te horen hoe ze zich deze keer zullen presenteren. Liefhebbers van de drie (sub)genres zullen hier hun gading vinden (al zijn de black metal invloeden in de minderheid), maar met ‘Neverending Pain – Everlasting Sorrow’ levert Existential Emptiness een debuut af waar ze heel fier op mogen zijn. In ieder geval meer dan voldoende om bij MUSIKA hoog te scoren. We zijn zelfs nu al benieuwd hoe het verder zal gaan met gezelschap!

Luc Ghyselen (88)

Australis Records

Tracklist: 1. Underneath Tomb