Wilderun: Veil Of Imagination

Wilderun is een Amerikaanse band uit Boston die reeds in 2008 is opgericht. Met ‘Veil Of Imagination’ zijn de heren toe aan hun derde full-album. Dat ze niet wijd en zijd bekend zijn, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ze alles steeds in eigen beheer hebben gedaan. ‘Veil Of Imagination’ werd ook weer in eigen beheer uitgebracht reeds begin november vorig jaar. Dat het album nu onder de vleugels van Centuria Media wordt verdeeld, toont dat ze iets opzienbarends hebben hebben gemaakt. Wilderun valt niet zomaar onder één noemer te vangen, we gaan het zelfs niet proberen, zo divers en allesomvattend is hun muziek en op ‘Veil Of Imagination’ gaan ze nog een stap verder. Vergelijkingen met andere bands zijn al even gewaagd als proberen er een etiket op te kleven. We proberen dus even hun muziek samen te vatten om u toch enig idee te geven waaraan u zich mag verwachten. ‘Veil Of Imagination’ is een bijzonder episch, bijna bombastisch, verhaal waar cleane vocals, death metalgezang en diepe grunts elkaar afwisselen, doorspekt met koorgezang. De band creëert een compleet eigen wereld die quasi filmisch is en je meeneemt op hun trip. Ik hoor u denken dat er nog wel bands zijn die de kunst van het verhalen brengen op een epische manier méér dan onder de knie hebben – Dream Theater, Opeth, Septicflesh, e.a. – maar geen van hen doet dat met het gigantische arsenaal aan stijlen waar Wilderun zich van bedient. Als we er dan toch durven een term op kleven om enigszins te duiden waar we heen willen dan komt “metalopera” wellicht het meest in de buurt. Verwacht u dus geenszins aan alles verwoestend brutaal geweld maar aan een zeer vertellende, overweldigende sfeer waar u onmogelijk in één luisterbeurt alles ontdekt heeft. De productie zorgt ervoor dat één en ander nóg meer uit de verf komt. De enige vraag die we ons stellen is hoe dit vijftal erin slaagt om live dezelfde sound te benaderen zonder een bandje te laten meelopen maar laat dat geen beletsel zijn om u te laten overdonderen door dit episch meesterwerk.

K.H. (85)

Century Media

Tracklist: 1. The Unimaginable Zero Summer 2. O Resolution! 3. Sleeping Ambassadors Of The Sun 4. Scentless Core (Budding) 5. Far From Where Dreams Unfurl 6. Scentless Core (Fading) 7. The Tyranny Of Imagination 8. When The Fire And The Rose Were On