Lionheart: The Reality Of Miracles

De melodieuze hardrockband Lionheart werd eind 1980 opgericht door Dennis Stratton (ex-Iron Maiden), Steve Mann (Michael Schenker Fest) en Rocky Newton (ex-MSG), waarbij Clive Edwards (ex-UFO) de line-up iets later voltooide. De band speelde live shows als support voor Def Leppard, Whitesnake en Saxon. Veertig jaar later ziet de band er als volgt uit: zanger Lee Small, gitaristen/backing vocalisten Dennis Stratton en Steve Mann, bassist / backing vocalist Rocky Newton en drummer / percussionist Clive Edwards. De dertien nummers werden opgenomen in de studio van Steve Mann in Hannover. Steve produceerde, mixte en masterde ook het album. Dertien, blijkbaar wel, deze promo telde er slechts elf. Er blijft dus een stukje onbekend terrein achter om te ontdekken, altijd interessant. De intro ‘Salvation’ glijdt naadloos over in ‘Thine Is The Kingdom’, een rustige easy-rocker die de plaat op toeren laat komen, met een knipoog naar Whitesnake. We maken kennis met de grootse vocalen van Lee, die van hoog naar laag over het nummer heen walsen. Met een guitige gitaar spint het melodieuze ‘High Plains Drifter’ op. Het is moeilijk om bij dergelijke deuntjes stil te zitten. Het swingende ritme is uitnodigend om te bewegen. Je hoort een stukje FM tussen de lijntjes. Een knap uptempo nummer met een getalenteerde snarenplukker aan het werk. Een pak rustiger is het groovy ‘The Reality Of Miracles’, dat met traag ritme de vocalen knap in de spotlights weet te zetten. Het stevige ‘Five Tribes’ zet de gitaristen even aan het werk. Snoerende riffs zorgen dat de drummer een tandje bij mag steken. Er zit een stukje Maiden-geschiedenis achter de hoek mee te kijken in arrangement maar ook in de gitaarsolo. De combinatie van keyboard en vocalen zorgen voor een fragiele intro van ‘Behind The Wall’, een ballad die knap open bloeit naarmate het nummer vordert. Alhoewel ik ‘All I Want Is You’ eigenlijk als ballad verwacht had, is dit een uitnodigende melodieuze topper. Het feestje gaat door met ‘Widows’ dat met sterk ritme strak zijn weg naar de gitaarsolo zoekt. Na het vlotte ‘Kingdom Of The East’, dat even stoom aflaat door het tempo meerdere keren te veranderen, komen we bij ‘Outlaws Of The Western World’ dat na een interactie van de lead- en backing vocalen in het refrein, opgesmukt wordt met een extra solerende snareninjectie. Afsluiter van het album is ‘Overdrive’ maar zo’n vaart lijkt het niet te lopen. Het is een relatief rustige rocker, die met een mooi evenwicht tussen kracht en melodie het perfecte einde weet te vinden. Althans, daar leek het op. Zonder de bonusnummers klokken we netjes af op een drie kwartier, maar de promo vertelde me dat er nog twee extra nummers op het album staan: ‘The First Man’ en ‘Still It Rains On Planet Earth’. Hoe die klinken, kan je weten bij het aanschaffen van het overtuigende album.

Rocking Klingon (80)

Metalville

Tracklist: 1. Salvation 2. Thine Is The Kingdom 3. High Plains Drifter 4. The Reality Of Miracles 5. Five Tribes 6. Behind The Wall 7. All I Want Is You 8. Widows 9. Kingdom Of The East 10. Outlaws Of The Western World 11. Overdrive 12. The First Man 13. Still It Rains On Planet Earth