Caedes Cruenta: ερείπια ψυχών

‘Ereípia psychón’ in het iets leesbaarder schrift dan de pure Griekse letters (vrij vertaald: ruïnes van zielen) van Caedes Cruenta dateert eigenlijk al van 2014 maar wordt nu heruitgebracht in – alweer – een beperkte oplage. Voor wie band of werk niet kent een kleine schets. Caedes Cruenta is een Griekse black metal band die werd opgericht in 2003 en bestaat uit vijf leden waarvan enkele misschien gekend zijn van bands zoals Cult Of Eibon (Nyogtha, keyboards, backing vocals) , Walpurgia (Echetleos, vocals, guitars, bass), Slaughtered Priest (Ghoul, bass en Sacrificial Executor Of Ancient Macabre Worship, drums), deze laatste speelt ook bij Thou Art Lord. Dit alles om maar aan te geven in welke stijl u het moet zoeken: het pure, rauwe, onversneden, typische black metalgeluid van de vroegere Rotting Christ, Varathron, Necromantia en de eerder genoemde bands. Wie fan is van de vernoemde bands en nog niet vertrouwd zou zijn met Caedes Cruenta, moet deze band absoluut gehoord hebben want zal er niet door ontgoocheld worden. ‘ερείπια ψυχών’ is in feite het tweede full-album dat de heren op de mensheid loslieten. Bijster productief kun je ze niet noemen aangezien ze dus reeds zeventien jaar bestaan en de eerste release van ‘ερείπια ψυχών’ al dateert van zes jaar geleden. Ze brengen wel geregeld nieuw materiaal op de markt via ep’s of splits, doorgaans met broeder bands zoals de laatste worp uit 2018 met Cult Of Eibon ‘The Wizzard Of Yaddith’ waar het slechts om één nummer van Caedes Cruenta gaat. Los van dit alles is ‘ερείπια ψυχών’ nog steeds een dijk van een plaat die nog niets aan kracht heeft ingeboet. Het typische Griekse black metal geluid met snelle, beukende drums, zware baslijnen, korte gitaarriffs en rauwe, schreeuwerige vocals doorspekt met melodische keyboards voeren je helemaal terug naar de topjaren van het genre. Caedes Cruenta mag dan minder bekend zijn dan de boegbeelden zoals Rotting Christ of Varathron maar kan wat ons betreft gerust in één adem met hen vernoemd worden. Kortom een bijzonder leuk luisterstuk én hebbeding voor wie geen exemplaar wist te bemachtigen van de oorspronkelijke 400 stuks.

K.H. (90)

Helter Skelter Productions / Regain Records

Tracklist: 1. Ροκανίζουσιν κουκία: Το θανατικό (Intro) 2. The Mystical Ritual of the Dark Priests 3. Under the Shadow of Death 4. Εκεί όπου τραγουδά η νεκροκεφαλή 5. Aura of Immortal Souls 6. From the Darkest Paths of Golgotha 7. Lost Kingdom of the Argead King 8. The Crescent Symbol of the Apocalypse