Battle Born: Battle Born (ep)

De muzikanten van Battle Born draaien elk al een tijdje mee in de wereld van de metal. Nu trekken ze samen aan het zeil onder de naam ‘Battle Born’. Het Britse gezelschap brengt hun eerste ep uit. Met slechts vijf nummers, elk hun eigen smaak en identiteit, proberen ze een indruk achter te laten en eerlijk gezet, dit lukt hen vrij aardig. Qua genre zitten ze in het vakje van Europese power metal. In de line-up vinden we muzikanten die ook in andere bands actief zijn: zanger Jack Reynolds (Bykürius en Asira), gitarist en keyboardspeler Will Kerr, gitarist en zanger Tom O’Dell (Dwarrowdelf en Deavhronun), bassist Chris Beattie en drummer Charles Lamacraft-Perrett. Bij het horen van de eerste noten weet je dat het titelnummer ‘Battle Born’ erg cliché zal worden. Niets mis mee. Het catchy en trots klinkend refrein is dus niets verrassend maar alle onderdelen voor een knallend nummer zijn aanwezig: bombastische krachtige vocalen, een waaier aan gitaren en knetterende salvo’s op een dubbele basdrum. Met deze opener missen ze hun eerste indruk zeker niet. De toevoeging van keyboard en de gierende gitaarsolo is een meerwaarde om het nummer nog wat hoger te liften. Mooie liedjes duren niet lang en ook dat is een torenhoog cliché waar de heren zich in dit geval spijtig aan houden, want na slechts een goeie drie minuten is de hymne uitgezongen. Maar niet getreurd, een piano melodie maakt ons warm voor ‘Bring The Metal Back’ en deze gaat precies verder waar de eerste gestopt was. De plotse break in het midden van het aanstekelijke nummer is dan juist wèl verrassend en zorgt voor een adempauze in deze wervelende treinrit. Het scanderen van de titel is iets wat live zeker op respons zal kunnen rekenen. Als ten strijde getrokken wordt, is een krachtig lied soms een verborgen wapen. ‘Man Of War’ voldoet hier ruimschoots, het pept via een stampend ritme je gemoed op om voluit mee te zingen. Ook al is dit een ep met slechts vijf nummers, de heren nemen even de tijd om hun meest breekbare kant te tonen. Tijdens de ballad ‘For Our Home’ zorgt gitarist Tom O’Dell voor de vocale lijn. De nogal eigenaardige titel ‘Sovngarde Awaits ‘ zorgt voor traditie in een meer klassiek heavy metal jasje. Zoveel nummers, zoveel stijlen maar telkens erg goed in elkaar gestoken arrangementen. Battle Born heeft een onberispelijk debuut gemaakt. De beste nummers zitten vooraan, maar de opvolgers stellen niet teleur. Erg knap voor een debuut!

Rocking Klingon (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Battle Born 2. Bring The Metal Back 3. Man Of War 4. For Our Home 5. Sovngarde Awaits