Vspolokh: Помре

Vspolokh is een Russische black metal band die in 2004 van start ging. ‘Помре’ is pas het tweede full-album van het gezelschap tegenwoordig bestaand uit Div (bass), Vel (gitaar, vocals), Velezar (drums, vocals) en Alexander JC (gitaar). Naast twee full-albums telt de discografie van deze band nog een demo, twee split’s en een single: niet echt een productief gezelschap dus. ‘Помре’ opent instrumentaal met het donkere ‘Вонъзивъши мрътвыи корении въ лѣсъную твьрдь…’ dat je meteen onderdompelt in een mysterieuze dreiging. Daarna pas maak je echt kennis met Vspolokh middels het lang uitgesponnen ‘B загробье’. Stevige en krachtige riffs komen aan bod die, zoals het hoort in black metal kringen, voor een verstikkende duisternis zorgen aangevuld met koude dreiging. De rauwe vocalen zorgen voor teksten in de moedertaal zodat wij er hier alvast geen bal van hebben begrepen. Maar dat deert niet echt: het past perfect bij de sound die Vspolokh neer zet. We hoorden een paar keer wat folky elementen die de kop op staken, maar die eigenlijk nooit een vaste voet aan de grond kregen. Het titelnummer gaat er nog iets sneller, meer gedreven en energieker tegenaan, zonder aan kracht, dreiging en kille duisternis te verliezen onderwijl voldoende tempo en ritme wisselingen inlassend om je aandacht niet te laten verslappen. We zijn twee nummers en een intro ver en we hebben Vspolokh al in onze armen gesloten. Met de akoestische intro van ‘Туман и пепел’ krijg je een heel kort moment de kans om naar adem te snakken want daarna gaan de heren er in zesde versnelling tegenaan en dat opnieuw zonder alle ingrediënten die de sound van de band uitmaken te verloochenen. Kracht, dreiging en duisternis blijven dus overheersen zonder dat de heren melodie uit het oog verliezen. Voeg daar de veelvuldig voorkomende wendingen in tempo en ritmes toe en je verkrijgt een lang uitgesponnen nummer, meer dan elf minuten, die geen milliseconde verveelt. Naar het einde toe komen dit keer de folk accentjes (fluit voert de boventoon) even boven de donkere dreiging uit. Het iets dan twee minuten durende ‘Плачь и ръидание и стенаниѥ многь…’ zorgt voor een instrumentaal intermezzo dat je met een ongemakkelijk gevoel opzadelt. Je kijkt de hele tijd rondom je heen omdat je bang bent dat je omringd wordt door boosaardige duivelse creaturen (hoe die er dan ook mogen uitzien). Het opnieuw lang uitgesponnen ‘На серых равнинах’ sluit hier naadloos op aan en pikt de draad van pure black metal weer op met toch zin voor melodie en veel tempo en ritmewisselingen. ‘Тьлѣниѥм мрьтвъ азъ въ бездънъ…’ beschouwen we opnieuw als een intermezzo. De eigenzinnig geluiden zorgen voor een mysterieuze dreiging maar een waarvan de boodschap ons ontsnapt. Gelukkig pakt de viertal dan de draad weer op en zorgt Vspolokh zo voor een mooi eind van een goed album. ‘Чрьнътопь’ kent een rustige start die mooi opbouwt naar een intense en furieuze black metal uitbarsting waarna de heren spelen met kracht, dreiging door o.a. het tempo en het ritme te veranderen om uiteindelijk tot een intens en grandioos einde te komen. We kenden Vspolokh niet, maar zijn wel uiterst tevreden dat we deze ‘Помре’ een kans hebben gegeven. Met uitzondering van de de twee stukken die wij als “intermezzo” hebben omschreven hebben we hier enorm van genoten: we hopen van u hetzelfde.

Luc Ghyselen (82)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Вонъзивъши мрътвыи корении въ лѣсъную твьрдь… 2. В загробье 3. Помрe 4. Туман и пепел 5. Плачь и ръидание и стенаниѥ многь… 6. На серых равнинах 7. Тьлѣниѥм мрьтвъ азъ въ бездънъ… 8. Чрьнътопь