Thundermother: Heat Wave

Waarom zou je een AC/DC tribute band willen zijn als je Thundermother kunt heten? Al in 2015 had deze vrouwelijke band uit het noorden onze aandacht getrokken met hun toenmalig tweede album ‘Road Fever’. De onmiskenbare link met het gitaarwerk van AC/DC en het dito sfeertje dat te zien was op live video’s deed ons het jaar erna afzakken naar De Verlichte Geest, om de dames live aan het werk te zien. Het werd een stevig hardrock avondje met sympathieke bandleden, maar toch ontbrak er dat ‘iets’ om het af te maken. Dat ‘iets’ kreeg zijn invulling toen gitaarheldin en oprichtster van de band Filippa Nässil in 2017 radicaal koos voor een nieuwe line up. Guernica Mancini werd de nieuwe frontvrouw en verrijkte Thundermother met haar blues getinte stemgeluid. Emlee Johansson nam plaats achter het drumstel en Majson Lindberg kreeg de basgitaar toegestopt. Dit betekende dat anders dan voorheen, elk van de vier bevallige vrouwen voortaan een bijdrage zou leveren aan de totstandkoming van een nieuw album. Dit resulteerde in 2018 in het album ‘Thundermother’, en vandaag in het op 31 juli te verschijnen album ‘Heat Wave’. Een toepasselijke titel om vandaag een review over te schrijven, want de thermometer piekt alweer boven de 30 graden en aan zon is er geen tekort. Dat maakt het des te pijnlijker als we de dertien verfrissende en meer dan aanstekelijke tracks op de cd beluisteren. Als er al één plaat is die de festivalsfeer oproept, zal het deze ‘Heat Wave’ van Thundermother wel zijn. Nummers als ‘Dog From Hell’ en ‘Back in ’76’ hoef je nog niet eens tot aan het einde beluisterd te hebben om het refrein al mee te brullen. Voorspelbaar en simpel? Soms wel, maar de good vibe zit er echt wel helemaal in en met dit meezinggehalte kan een weide enkel maar vlam vatten tijdens de hittegolf. Op tracks als ‘Free Ourselves’, ‘Loud And Alive’, ‘Heat Wave’ en de singe ‘Driving In Style’ worden AC/DC rifjes duchtig gerecycleerd zonder er afbreuk aan te doen. Tegelijk voegt Guernica Mancini er met haar typisch jaren ’80 stemgeluid een stukje Doro aan toe, of Lee Aaron. Het geheel tilt Thundermother een flink aantal treden hoger op de ladder dan in de beginjaren van de band. Dit is hard rock en rock’n’roll van de bovenste plank. Laat dat meteen een waarschuwing zijn voor de argeloze luisteraar die van plan was zich later op de dag nog op andere zaken te concentreren. Het oorwormgehalte van deze plaat valt in de gevarenzone en het overduidelijke knipoogje naar Joan Jett’s ‘I Love Rock ‘n’ Roll’ in ‘Back In ’76’ doet er geen goed aan. Vergeet die meditatie maar: deze plaat blijft doorgaan in je achterhoofd en samen daarmee het brandende verlangen om de sfeer ervan te mogen proeven op een openluchtfestival. Voorlopig zullen we maar de vingers kruisen dat de najaarstour in september en oktober door kan gaan. Dan zien we Thundermother op 29/9 in zaal Trix in Antwerpen.

Sylvie Huybrecht (95)

AFM Records

Tracklist: 1. Loud And Alive 2. Dog From Hell 3. Back in ’76 4. Into The Mud 5. Heat Wave 6. Sleep 7. Driving In Style 8. Free Ourselves 9. Mexico 10. Purple Sky 11. Ghosts 12. Somebody Love Me