She Bites: Joyride

De Berlijnse zangeres en actrice Melanie Stahlkopf en gitarist Lars König (Lioncage) besloten om iets nieuws te beginnen om nieuwe terreinen te verkennen. In She Bites werken ze samen met drummer Carsten Kohl en bassist Arvid Lucas (Lioncage). Dit nieuwe AOR-gezelschap werd vorig jaar boven de doopvont gehouden en brengen nu al een eerste album uit. De vrouwelijke vocalen zorgen dat nummers soms een ruige rockkant kennen, maar ook dat poppy geluid niet vergeten. De demonen laten de volle kracht van de band nog niet los. Alhoewel er kracht en pit in ‘Demons’ zit, voel je dat er meer in zit en het komt nog niet naar buiten. Een betere verwijzing naar hun helden kan je niet hebben als je een eigen nummer naar hen noemt. Titeltrack ‘Joyride’ begint vrij onstuimig maar wordt in de eerste strofe toch wat teruggefloten. Alles werd tot het refrein gespaard, waar alles plots losbarst. Toch best een knap poppy rocknummer dat een eerste keer de intense kant van de band laat horen. Dat horen we ook in het groovy rocknummer ‘She Is On Fire’, met knap gitaarwerk. Een mix van intensiteit zorgt dat ‘Heartbreak Hotel’ een beetje dramatischer overkomt. De zwoele dancemoves in ‘Dance For You’ zorgen voor een rustige voorbereiding op de ballad ‘I’ll Be Alright’ waar een breekbare kant troef is, maar ik toch wat meer pit in had verwacht. De goesting in ‘Rock This Night’ druipt ervan en het knap melodieus nummer plakt meteen tussen je oren. Samen met Olaf Senkbeil zorgt Melanie voor een prachtig vocaal duel. Dergelijke nummers maken het verschil. Idem in ‘Punches’, een rocknummer met ballen en een aparte aanpak kent. Iedereen zal wellicht nummers hebben die er voor hem uitspringen en andere die nu net minder overkomen. Zo kunnen ‘Heaven Sent‘ en ‘The Simple Song’ me minder raken, al zijn het geen slechte nummers. Beetje eigenaardige keuze om een album met een cover van ‘Push The Button’ van Sugababes af te sluiten, die in mijn ogen het niveau van het origineel net niet behaalt. Een combinatie van knappe zanglijnen met een aangename muzikale omlijning zorgen voor een vlot album, dat vaak de jaren tachtig laat herleven. Soms zitten er ook nummers in die me opmerkelijk minder raken. De band doet vaak denken aan Roxette, Robin Beck en Starship. Titeltrack ‘Joyride’ zal daardoor niet toevallig gekozen zijn en kan zo de radio op. Vele nummers klinken vrij commercieel, bevatten vaak strak drumwerk en goed aanwezig gitaarwerk. She Bites brengt veel eighties klinkende pop in een modern jasje, maar durft hier en daar toch wel (lichtjes) bijten.

Rocking Klingon (78)

Pride & Joy Music PJM 12234

Track list: 1. Demons 2. Joyride 3. She Is On Fire 4. Heartbreak Hotel 5. Dance For You 6. I’ll Be Alright 7. Rock This Night 8. Punches 9. The Simple Song 10. Heaven Sent 11. Push The Button