Operus: Score Of Nightmares

Het Canadese Operus werd in 2005 opgestart en zorgt voor epic symphonic metal met een stevige theatrale inslag. Denk een beetje in de richting van Rhapsody Of Fire, maar zo succesvol is Operus bijlange na (nog) niet. Of daar met dit tweede full-album veel verandering in zal komen, betwijfel ik eerlijk gezegd een beetje. ‘Score Of Nightmares’ telt elf tracks als je de korte opener en intro ‘Overture Of Madness’ meetelt. Die intro is er eentje die je ook op tal van andere albums kan tegenkomen: veel bombast, wat mysterieus en dreigend. Het is pas vanaf ‘Phantasia’ dat de heren hun kunnen echt etaleren en je mee gevoerd wordt op een krachtige en goed uitgewerkte trip in hun muzikale visie waar het theatrale een heel belangrijk element van vormt, niet in het minst omdat je verschillende stemmen ter beschikking krijgt die elkaar afwisselen, of net samen smelten, zodat je daar wat variatie in verkrijgt. Het ene moment hard en brutaal, het andere mooi clean, soms eerder verhalend, maar ook vloeiend en melodieus, terwijl ook een vertel stem aan bod komt. Kortom: een heel spectrum aan stemmen. – En toch nog een extra tip voor Operus: een vrouwelijke stem zou voor extra variatie en afwisseling kunnen zorgen. – Muzikaal zitten de heren dus duidelijk in het straatje van epische kracht die elementen van symphonic metal en power metal combineert. Veel bombast dus met strijkers en veel orkestrale ornamenten en accenten. Drums en de soms krachtige riffs en vingervlugge gitaarsolo’s zorgen voor tegengewicht. En alhoewel alles er op papier heel knap en goed uit ziet, en er best wel heel knappe stukken de revue passeren, blijven we uiteindelijk wat op onze honger zitten. Het is vooral in het vocale gedeelte dat we af en toe eens stevig onze wenkbrauwen fronsen. Een euvel dat zich misschien net niet voor doet tijdens live concerten van de band waar je dan misschien net meer onder de indruk komt van de wisselwerking tussen de verschillende stemmen, vooral als de heren in kwestie er dan ook visueel een aantrekkelijk spektakel van kunnen maken. ‘Score Of Nightmares’ is misschien niet echt een “must have” geworden, maar doet het al bij al toch goed, zeker voor liefhebbers van o.a. Rhapsody Of Fire.

Luc Ghyselen (78)

Pride & Joy Music PJM 12241

Tracklist: 1. Overture Of Madness 2. Phantasia 3. Lost 4. Dance With Fire 5. Echoes 6. Where Falcons Fly 7. Nightmares 8. Book Of Shadows 9. The Mirror 10. Ruin 11. La Llorona