Árstíðir Lífsins: Saga á tveim tungum II: Eigi fjǫll né firðir

Árstíðir Lífsins, een project of een echte band met een internationale bezetting (Duitland / Ijsland), komt eraan met zijn vijfde full-album sinds de start in 2008. Met dit albums zet het trio – Stefán (gitaar, bass, vocals, koorzang), Árni (drums, strings, effecten, vocals, koorzang) en Marsél (verteller, vocals, koorzang) – hun werk over Óláfr Haraldsson (995-1030) verder met deze ‘Saga á tveim tungum II: Eigi fjǫll né firðir’. Dit werkstuk is nog meer geïnspireerd door de Noorse sagen en legendes dan de vorige werken van de band. Het volledige album wordt dan ook nog eens in het oud Ijslands gebracht zodat je daadwerkelijk wordt meegevoerd op een reis naar een ver verleden. Muzikaal schippert het drietal tussen furieuze black metal stukken en eerder rustbrengende passages waar pure folk en / of ambient de hoge toon voeren. Dit zorgt voor een heel zinderend en homogeen werkstuk waarin alle stukken mooi in elkaar vloeien. Zo’n vijf kwartier lang boeit dit album en je aandacht verslapt ook nooit in de werkstuk waar onverwachte wendingen steeds kunnen opduiken. Dat er heel lange stukken rustgevende folky stukken in voor komen zal er misschien wel voor zorgen dat liefhebbers van pure furieuze black metal hun neus zullen ophalen voor dit werkstuk. Zo moeten die fanaten tijdens de eerste twee nummers echt wel op hun honger blijven zitten. Wij malen er alvast niet om en lieten ons onderdompelen in het Oude Noorwegen van de elfde eeuw gezien door de muzikale visie van Árstíðir Lífsins. Na afloop van het album blijven we nog een tijdje, bijna wezenloos, voor ons uit staren en drukken dan gewoon de repeat knop van onze cd-speler opnieuw in om nogmaals te genieten van zoveel intense rustgevende schoonheid afgewisseld met beklijvende en dreigende black metal erupties.

Luc Ghyselen (95)

Ván Records

Tracklist: 1. Ek býð þik velkominn 2. Bróðir, var þat þín hǫnd 3. Sem járnklær nætr dragask nærri 4. Gamalt ríki faðmar þá grænu ok svǫrtu hringi lífs ok aldrslita 5. Um nætr reika skepnr 6. Heiftum skal mána kveðja 7. Er hin gullna stjarna skýjar slóðar rennr rauð 8. Um nóttu, mér dreymir þursa þjóðar sjǫt brennandi 9. Ek sá halr at Hóars veðri hǫsvan serk Hrísgrísnis bar