Oranssi Pazuzu: Mestarin Kynsi

Het Finse Oranssi Pazuzu werd in 2007 opgestart en zorgde eerder reeds voor vier albums die stuk voor stuk op heel wat lovende kritieken konden rekenen. Dat zal met dit vijfde full-album waarschijnlijk niet anders zijn. En omdat de band, qua populariteit stevig in de lift zit, wilde ook ik dit werkstuk wel eens van dichtbij bekijken. De heren brengen een heel eigenzinnige mix van psychedelica en krautrock waar ook wat black metal elementen worden doorgeroerd. Zodoende creëert het gezelschap een hypnotiserende sound met soms heftige uithalen. Op deze ‘Mestarin Kynsi’ resulteert dit in zes lang uitgesponnen stukken die samen zo’n vijftig minuten uitmaken. Mag ik dit als een soort van bevrijdende jams omschrijven? Ik krijg in ieder geval de indruk dat elk nummer nog een stuk langer zou kunnen duren. Het betekent dat ik hier nooit een nummer te horen krijg waar een begin, een middenstuk en een eind aan te pas komen. Begrijp me echter niet verkeerd: ik ben echt wel te vinden voor een stuk krautrock of psychedelica, en al zeker voor een zwartgeblakerd stuk black metal (maar die worden hier in het geheel ingekapseld door de vele elektronica geluiden), maar wat de heren van Oranssi Pazuzu hier neerzetten, daar pas ik eerlijk gezegd voor. Een nummer kan ik nog best verduren, maar vijftig minuten aan een stuk door., is me toch van het goede te veel. Hopelijk houden mijn bezwaren je niet tegen om deze Oranssi Pazuzu te gaan ontdekken. Ik heb het een aantal kansen gegeven, maar moet zelf vast stellen dat dit absoluut geen spek voor mijn bek is.

Luc Ghyselen (60)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Ilmestys 2. Tyhjyyden sakramentti 3. Uusi teknokratia 4. Oikeamielisten sali 5. Kuulen ääniä maan alta 6. Taivaan portti