Desolate Realm: Unleash The Storm (ep)

Uit Finland komen steeds opnieuw knappe releases onze kant op en dat in tal van subgenres in metal. Nu is er het debuut van Desolate Realm, een band opgestart in 2018 in de Finse hoofdstad Helsinki. De band bestaat uit een duo – Matias Nastolin (gitaar, vocals, bass) en Olli Törrönen (drums) – dat al eerder ervaring opdeed bij andere bands. Onder de noemer Desolate Realm kiezen ze voor uiterst traditionele heavy metal met wat invloeden uit doom. Een stuk minder verrassend en / of opwindend dan tal van landgenoten. En als men uit Finland afkomstig is, leggen we bij MUSIKA meteen de lat hoog. Spijtig genoeg worden onze verwachtingen met deze vijf tracks tellende ep niet volledig ingelost. Nee, slecht of minderwaardig is dit absoluut niet, begrijp ons niet verkeerd. Maar, zoals eerder aangehaald, liggen wij de lat nogal hoog als we releases uit het hoge noorden op de mat vinden. Het duo zorgt voor goed opgebouwde traditionele heavy metal nummers maar we krijgen hier, naar onze bescheiden mening, iets te veel clichés te verwerken om er een echt goed gevoel aan over te houden. We zijn ook niet direct onder de indruk van het stem timbre, al kan dat ons wel meer bekoren als Matias zich waagt aan wat hoge uithalen, want ook die komen hier om de hoek kijken. Toch vinden we het geheel te weinig om heit echt grote ophef rond te maken. Misschien zien we het verkeerd en wordt Desolate Realm straks wel de nieuwe topper in het (sub)genre, maar afgaande op deze ep zouden we de heren aanraden van nog wat werk te steken in zowel de composities als in de (vooral vocale) aanpak.

Luc Ghyselen (68)

Independent release

Tracklist: 1. Unleash The Storm 2. Insanity 3. Procession 4. Vindication 5. The Path