Devilskin: Red

Devilskin is een Nieuw-Zeelandse band met uitvalsbasis Hamilton die sinds 2010 actief is en geleidelijk meer fans voor zich wint. Dit is niet in de minste plaats de verdienste van Jennie Skulander die deze alternatieve metalband toch wel een aparte uitstraling geeft. Ergens doet Jennie mij denken aan Lizzy Hale omwille van de attitude en de energie, maar ook de muzikale toewijding. Jennie is ongetwijfeld een zelfverzekerde vrijgevochten dame die de controverse niet schuwt, maar dan wel op een intelligente manier. Jenny is ook gezegend met een ferme stem. Als je dan al eens tien jaar lang met dezelfde line-up kan bouwen aan een carrière, dan moet het wel vooruit gaan. Vanaf debuut, “We Rise’, was het eigenlijk al koekenbak. Met dit geluid moeten de fans van Disturbed en Five Finger Death Punch ook wel vatbaar zijn voor het geluid van Devilskin. ‘Red’ zelf heeft een beetje te lijden onder de huidige Corona-malaise. Daarom werd het album eerst gereleased in Nieuw-Zeeland en de releasedatum voor Europa uitgesteld. Maar uiteindelijk moest het er toch van komen: kwaliteit hou je toch niet tegen. De eerste nummers op ‘Red’ zijn OK, maar ook niet meer. Het is vooral het rustigere ‘Corrode’ die eruit springt. Niet toevallig is het ook de eerste single die uit het album getrokken wordt. ‘Eyes Red Heavy’ mag er ook wezen. ‘Same Life’ haalt het niveau van ‘Corrode’. ‘The Victor’ is ook wel een goede knaller, maar het is vooral ‘Blood And Bone’ dat van in het begin beklijfd. En wederom is het een trager nummer. Het doet lichtjes aan Tool denken. ‘Endo’ is geen vuller, geen afdanker, maar ook geen memorabel nummer. ‘Bright Lights’ is dan weer beter. ‘Sweet Release’ is mijn ding niet echt. ‘Be like The River’ kan erdoor en de afsluiter van dienst, ‘Everybody’s High But Me’ rockt dan wel weer zeer lekker. Het absolute meesterwerk is het dus niet geworden, maar de groep kan weer een aantal aanstekelijke nummers toevoegen aan hun oeuvre. Dit zou ondertussen ruimschoots voldoende moeten zijn om ruim een uur elk publiek te entertainen ware het niet van een of ander ongevraagde Chinese import die het ganse festivalseizoen ondertussen verbannen heeft naar 2021. Hetgeen je uitspaart daardoor, kan je misschien besteden aan bands zoals Devilskin die de toekomst gaan uitmaken. Investeer nu, geniet nu en wees later blij dat je Devilskin het voordeel van de eventuele twijfel gaf. Op een dag gaan ze een geweldig goed album maken. Het zit er dik in.

Frederik Blieck (79)

Devilskin Ltd.

Tracklist: 1. Do You See Birds 2. All Fall Down 3. Corrode 4. Eyes Red Heavy 5. Same Life 6. The Victor 7. Blood & Bone 8. Endo 9. Bright Lights 10. Sweet Release 11. Be Like the River 12. Everybody’s High But Me