Moonlight Haze: Lunaris

Moonlight Haze werd in 2018 opgericht door vocaliste Chiara Tricarico (Ravenword, Sound Storm, ex-Lust for Oblivion, ex-Temperance, ex-Teodasia, ex-Sailing to Nowhere, ex-Tarja) en drummer / keyboardspeler Giulio Capone (5th Element, Asidie, Betoken, Wild Steel, ex-Bejelit, ex-Drakkar, ex-Pandæmonium, ex-Temperance, ex-From the Depth). Hun doel voor ogen was symfonische power metal te schrijven. De band werd compleet toen bassist Alessandro Jacobi (Elvenking, ex-Tragoedia, ex-Trioxia, ex-Burning Black, ex-Scarface (Pantera tribute), gitarist Marco Falanga (ex-Hammered, ex-Overtures) en gitarist Alberto Melinato (ex-Insanity Arise, ex-Teodasia) de band vervoegden. De honger van deze Noord-Italiaanse ervaren muzikanten is groot. Na twee singles brachten ze vorig jaar hun debuut uit en komen ze nu al terug met nieuw materiaal. Wie de eerste schijf kent weet dat ze hoog mikken. Ze vallen met het uptempo ‘Till The End’ met de deur in huis. Een mengeling van tempo, kracht, gitaar en vlotte vrouwelijke vocalen, dit alles met een ferme scheut melodie erover. Een erg vingervlugge snarenplukker neemt al even zijn moment en het nummer schiet daarna terug uit zijn sloffen. Catchy vanaf het eerste nummer, hopelijk verschoten ze hun munitie niet allemaal in één keer want nu ligt de lat hoog om dat niveau te behouden. ‘The Rabbit Of The Moon’ is een rustiger kabbelend nummer dat even de tijd geeft om het openingsbommetje te verwerken. De vocale lijnen worden een stuk omhoog getrokken in het titelnummer ‘Lunaris’. Het fris klinkend nummer wervelt vlotjes van refrein naar strofe en omgekeerd en tovert een tweede glimlach op mijn gezicht. ‘Under Your Spell’ kondigt breekbaar en fragiel aan maar staat zijn mannetje door een progressieve muzikale omlijning, hier en daar met akoestische gitaar. We vinden ‘Enigma’ eerst in een Italiaans gezongen versie. Als afsluiter van het album krijgen we nog een Engelstalige versie. Als een wervelwind spint het nummer op en met wat progressieve en agressieve gitaren aan de zijlijn bouwt het energie op, dat in het rustigere refrein terug losgelaten wordt. De intense drumpartijen in ‘Wish Upon A Scar’ zullen voor drummer Giulio Capone een ware uitdaging zijn. Niet alleen fysiek maar om op dat ijzingwekkend hoog tempo ook nu en dan wat versieringen ertussen knijpen, dat vergt ervaring. Een achtergrondkoor schept een rustige sfeer in de intro van ‘The Dangerous Art Of Overthinking‘ maar een salvo mokerslagen brengen daar verandering in. Een daaropvolgend ingetogen intermezzo brengt wat soelaas maar daarna start het nummer pas in volle glorie. Ritmewisselingen, progressieve stukken, zelfs onverwachte grunts en hoge vocalen worden erbij gehaald. Een complex nummer dat zo vaak verandert. Nog voor je aangepast bent aan het ritme is er al terug een ander stuk dat je overvalt. Gewoon achterover leunen en ondergaan, dan ervaar je hoe knap dit bijna zeven minuten durend nummer in elkaar zit. Na het uptempo ‘Without You’, waar de vocalen de ijle hoogtes gaan opzoeken, komt ‘Of Birth And Death’, dat een fluwelen harmonie vormt tussen het engelengezang van de lead vocaliste, het achtergrondkoor en een aantal strijkers. Een oosters sfeertje overvalt me bij ‘Nameless City’, opnieuw met erg hoge zanglijnen naadloos gecombineerd met de gewone regionen. Een knap nummer dat aanstekelijk werkt op de beenspieren. Als je het album op repeat beluistert, valt het erg knappe openingsnummer toch op, al is er geen nummer dat tegenvalt. Dat na de start alle buskruit ineens verschoten werd zou ik niet zeggen, maar de opener is er eentje die heel gericht vooraan gezet werd. En terecht, ze hebben de aandacht vanaf het begin. Met enkele variërende nummers blijven ze boeien, op diverse manieren in tempo, melodie en kracht. Niet alleen de liefhebbers van The Dark Element, Beyond the Black, Delain, Nightwish of Xandria kunnen deze schijf zonder probleem aanschaffen, want de band spreekt een vrij breed publiek aan. Laten we hopen dat we ze eens live aan het werk mogen zien, want Noord Italië is immers een van de diepst getroffen regio’s van het beruchte Corona-virus.

Rocking Klingon (85)

Scarlet Records SC 372-0

Tracklist: 1. Till The End 2. The Rabbit Of The Moon 3. Lunaris 4. Under Your Spell 5. Enigma 6. Wish Upon A Scar 7. The Dangerous Art Of Overthinking 8. Without You 9. Of Birth And Death 10. Nameless City 11. Enigma