Stoneflower: Finally

Zo af en toe wil ik wel een streepje AOR of melodic rock horen. Dit keer viel mijn oog op ‘Finally’, het derde full-album van het Noorse Stoneflower. Deze band werd in 1996 opgestart. Na een tijdje werd een mooie line-up samengesteld en in 2003 was met ‘Crack A Little Smile’ het debuut klaar. In 2010 verhuisde vocalist Frode Henriksen naar een ander deel van het land en viel de band uit elkaar. Maar met het materiaal dat de heren reeds op de planken hadden liggen zorgde gitarist Tom Sennerud er toch voor dat een tweede full-album het levenslicht zag: ‘Destination Anywhere’ was er in 2014. Bij Tom bleef het kriebelen en samen met bassist Svenn Huneide werkte hij aan een nieuwe line-up. Vocalist John Masaki en drummer Geir Johnny Huneide (ja, broer van …) kwamen er bij en Stoneflower realiseerde een derde full-album. ‘Finally’ telt elf tracks die mooi binnen de afgebakende lijntjes van het genre blijven. Mooie melodieën, knappe vocalen, leuk gitaarwerk, een degelijke ritmesectie, goed opgebouwde songs, … en dat alles overgoten met een stevige scheut aan keyboards. Elk rauw of ruw randje wordt mooi weg gepolijst zodat een radiovriendelijk geluid ontstaat die een heel pak muziekliefhebbers zou moeten kunnen bekoren. Helaas, heb ik bij het beluisteren van dit (sub)genre steeds de indruk dat alles reeds eens is voorgedaan door de groten van het (sub)genre in de jaren tachtig. Ik heb het over o.a. Toto, Foreigner en dergelijke. Ook Stoneflower is in hetzelfde bedje ziek. Begrijp me niet verkeerd: ‘Finally’ luistert mooi en lekker weg, maar nergens veer ik echt op uit mijn luie zetel. Voor mij dus ideale muziek om rustig bij verder te werken. Geen van de nummers is echt minderwaardig te noemen, maar een uitschieter vind ik hier ook al niet en dat had er voor kunnen zorgen dat ‘Finally’ van Stoneflower nog een tijdlang in mijn playlist zou terecht komen. Nu vrees ik dat dit album maar met mondjesmaat nog aan bod zal komen. Het zoveelste bewijs dat ik niet echt een fan ben het, naar mijn smaak, te rustige muziekgenre.

Luc Ghyselen (62)

AOR Heaven AOR 00206

Tracklist: 1. Gonna Let You Go 2. What Can Be Done 3. Believing 4. Calling All Stations 5. Kaylee 6. The Devil Never Cries 7. Shivering Hands 8. Finally 9. Through The Fire 10. How Does It Feel 11. Fall