Automb: Chaosophy

Automb is een Amerikaanse black metal band die in 2017 werd opgestart. Een jaartje later werd het debuutalbum, ‘Esoterica’, reeds op de markt gebracht. Bij MUSIKA een album dat in de overvloed van albums aan ons voorbij is gegaan zonder rimpeling. Nu komt het trio eraan met zijn tweede full-album. Een trio waarvan twee derde wat muzikale adelbrieven kan voorleggen. Drummer Scott Fuller is je misschien bekend van Annihilated, Errorgeist of vooral Morbid Angel. Gitarist Serge Streltsov kan ook al een pak ervaring voorleggen waarvan Necrophagia misschien de meest in het oog springende naam is. Dit duo zorgt hier voor meestal snelle gitaarriffs en klaterende drumpatronen die met blastbeats worden versterkt. Meest indruk, als ik dat woord mag gebruiken, maakt echter het andere derde van dit gezelschap. Danielle Evans zorgt voor de basslijnen en zorgt ook voor de keyboard partijen die in de krachtige en donkere brij weg zakken. Maar het zijn vooral haar vocalen die opvallen. Danielle beschikt immers over een pak stembanden die maar heel moeilijk te onderscheiden zijn van heel wat stemmen van mannelijke collega’s. Het trio houdt er hier een snoeihard en krachtig tempo op na zodat heel wat donkere energie en koude dreiging uit de speakers druipen. Negen nummers lang houden ze zich staande, met als enig nadeel, althans voor ondergetekende, het feit dat vele fragmenten en stukken op elkaar lijken. Ik bedoel maar: ik kan eigenlijk niet veel onderscheid vinden in track twee, track zes of track negen. Of waren dat track vier, vijf en acht? Wie daar echter niet om maalt, krijgt met ‘Chaosophy’ een zwartgeblakerde wervelwind in chaos te horen. En … ook ik ben daar wel voor te vinden. Niet altijd, maar op geregelde tijdstippen mag het eigenlijk wel: verstand op nul, en beuken tot je er bij neervalt. Dat is wat Automb voor elkaar krijgt met deze ‘Chaosophy’.

Luc Ghyselen (75)

Witching Hour Productions EVIL 101

Tracklist: 1. Path of Return 2. Transmigration Omega 3. Chaosophy 4. Serpent of the Night 5. Selbstgott 6. Hel 7. Trishula 8. Cosmig Tyranny 9. Ragnarok