Nephylim: Severance Of Serenity

Het Nederlandse Nephylim ging in 2015 van start en zorgde al vlug voor een eerste werkstukje middels de zes tracks tellende ep ‘Torn’. Een jaartje later leek het verhaal over voor Nephylim door o.a. vocalist Lisa van Dijk er de brui aan gaf. In 2018 werden de koppen terug bij elkaar gestoken en werd werk gemaakt van nieuwe nummers met Cézary van der Veen achter de microfoon. Het noodlot sloeg ditmaal toe toen Cézary het leven liet na een tragisch accident. Gelukkig vond men in Tijn Bosters een nieuwe vocalist om de nummers op dit debuutalbum in te zingen. Nephylim bestaat verder uit Martijn Paauwe (drums), Kevin van Geffen (gitaar), Rens van de Ven (bass) en Ralph Lentink (gitaar). ‘Severance Of Serenity’ telt tien tracks en opent heel kalm en rustig met het instrumentale ‘Reminiscene’ waar je ruisend water hoort en akoestische gitaren. Drums vallen pas wat later in: een sfeervolle opener. Het is pas met ‘Forsaken’ dat de band zijn ware gelaat toont. Men gaat meteen heel gedreven en energiek van start om dan wat gas terug te nemen eens de rauwe vocalen hun opwachting maken. Melodieus gitaarwerk is een ander kenmerk in de sound van Nephylim, een band die je overduidelijk in het vakje melodic death metal mag onderbrengen. De toon lijkt gezet en de band gaat op zijn elan verder met het krachtig klinkende ‘Vanquish The Sepsis’. Tempo en ritme wisselingen zorgen ervoor dat het boeiend blijft. Ook ‘Aftermath’ en ‘Fractured Existence’ zijn mooi opgebouwde en prima gearrangeerde nummers. Met het instrumentale ‘Reassurance’ borduurt met wat verder op het thema van de openingstrack en zorgt men voor een waar rustpunt op dit album. Met ‘The Bitter Inheritance’ trekt met weer stevig van leer. Kracht en melodie gaan terug mooi hand in hand en zorgen voor een energiek en gedreven geheel. Een akoestische break zorgt ervoor dat het nummer in twee deeltjes wordt opgesplitst. ‘Dust Veiled Sky’ opent aan een trager tempo, maar verliest geen kracht, integendeel misschien. Daarna wordt je meegevoerd op een stevige rit waar tempo en ritme wisselingen schering en inslag zijn. Kracht en melodie gaan opnieuw mooi samen tijdens ‘Eye Of The Storm’ dat energiek uit de speakers knalt maar ook rustiger momentjes kent middels o.a. een korte break met akoestisch gitaarwerk en een kort stukje trage drumroffels. Akoestische gitaren openen ‘Remembrance’ alvorens zware drumslagen en diepe vocalen over nemen. Daarna speelt men rustiger passages en stukken op volle kracht zodat dit album in schoonheid wordt beëindigt. Let ook eens op de weergaloze gitaarsolo in dit nummer. Met dit ‘Severance Of Serenity’ heeft Nephylim een heel mooi visitekaartje afgeleverd dat hen, hopelijk, een heel pak concerten zal bezorgen. Wij, van MUSIKA, zijn alvast overtuigd van hun kunnen en raden alle liefhebbers van melodic death metal dan ook ten stelligste aan om dit debuut, en deze band, op zijn minst een kans te geven.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. Reminiscence 2. Forsaken 3. Vanquish The Sepsis 4. Aftermath 5. Fractured Existence 6. Reassurance 7. The Bitter Inheritance 8. Dust Veiled Sky 9. Eye Of The Storm 10. Remembrance