Mass: Still Chained

Mass: een naam die door meerdere bands wordt gebruikt. Deze Mass is een Duits gezelschap dat in 1973 werd opgestart en eind jaren zeventig / begin jaren tachtig wat stof deed opwaaien. Mass zorgde immers voor acht full-albums, maar toch viel het doek over de band in 1987. Toch bleef het kriebelen bij bassist Günther V. Radny. Toen het label SPV vier van de acht albums opnieuw op de markt bracht en Tom “Warrior” Fisher het album ‘Angel Power’ van Mass (origineel uit 1980) als een inspiratiebron vermeldde, besloot Günther dat het tijd was voor een nieuwe doorstart. Met een compleet nieuwe line-up – naast Günther hoor je hier Matthias „Wauxl“ Pfaller (vocals), Hannes Heid (gitaar), Andy Gmeinwieser (drums) en Clemens Matejka (orgel) – en met, voor het eerst, toevoeging van keyboards werd Mass begin 2017 nieuw leven in geblazen. ‘Still Chained’ is het eerste werkstuk van het vijftal en telt vijftien nummers. Nummers die je meevoeren naar de tijd toen de lijn tussen hard rock, classic rock en metal nog flinterdun was. Zelf noemen ze namen als Krokus, Rose Tattoo en vroege Judas Priest als voorbeelden, wij zouden daar heel graag Deep Purple en Rainbow aan toe voegen en dat vooral wegens het geluid van de orgel. En indien je fan bent van, laat het ons classic rock / hard rock noemen, dan zit je gebeiteld bij deze ‘Still Chained’. Bass en drums zorgen voor de perfecte basis, de riffs zijn adequaat, de gitaarsolo’s melodieus en punctueel, de cleane vocalen klinken krachtig en passen perfect bij het geluid, én de keyboards zorgen voor zowel ondersteuning om een vollere sound te bekomen als dat ze hun geluid mooi op voorgrond brengen. OK, we hebben het allemaal al eens eerder gehoord – vernieuwend is dit allerminst – maar het blijft enorm leuk om nog eens terug geworpen te worden in de tijd met goed opgebouwde, stevig rockende nummers. Laat je meevoeren naar eind jaren zeventig / begin jaren tachtig, maar dan met een moderne productie, en geniet van vijftien knap opgebouwde songs.

Luc Ghyselen (78)

Pride & Joy Music PJM 11862

Tracklist: 1. Back To The Music 2. Straight To Hell 3. Break Out 4. Kick Your Ass 5. Chained 6. Devil’s Gate 7. Restless 8. Dark Night 9. Shoot Out 10. Cry It Out 11. Born To Lose 12. Time Runs Out 13. War Law 14. It Is Done 15. We Are Back