Sigh: Heir To Despair

Het Japanse Sigh ontstond in 1989 maar ging eerst nog een jaar door het leven als Ultra Death om het jaar nadien dus de naam te wijzigen tot Sigh. Het gezelschap brengt een toch wel eigenzinnige mix van black metal en avant garde waarin vooral het gebruik van tal van “metal vreemde instrumenten” opvallen. Zo wordt al jaren piccolo, fluit, harmonica, triangel, clavinet, tambourine, gong, Tibetaanse bellen, … in hun sound ingepast. Let wel, dit blijft stevige black metal maar door toevoeging van al die instrumenten heeft Sigh toch wel een compleet eigen gezicht weten te creëren. Hun albums, deze ‘Heir To Despair’ is hun elfde studio-album, worden steevast door de pers goed tot uitstekend onthaald en dat zal met deze nieuwste creatie niet anders zijn. De heren kunnen erop los beuken zoals het een black metal band beaamt, maar laten ook veel ruimte toe om technische hoogstandjes in te verwerken zoals superbe melodieuze vingervlugge gitaarsolo’s, naar jazz neigende bass klanken en natuurlijk de talrijke eerder opgenoemde extra instrumenten die de klankkleur van Sigh echt wel heel speciaal maken. De heren weten je opnieuw negen nummers lang te boeien met hun visie op black metal / avant garde. Dat dit niet voor elke black metal fanaat zal weggelegd worden, kunnen we best begrijpen: je moet al wat moeite dan om hier echt in mee te willen gaan, maar voor de muziekliefhebbers die daarvoor open staan, valt er overduidelijk veel te genieten. We geven het eerlijk toe: bij een eerste luisterbeurt bleven we wat onwennig en ongelukkig achter, maar na een paar luistersessies beterde dit en konden we ons ook inleven in de toch wel vreemde muzikale wereld van Sigh. Geef deze ‘Heir To Despair’ dus een kans en laat de muziek van Sigh op je inwerken.

Luc Ghyselen (88)

Candlelight / Spinefarm Records CANDLE 792550

Tracklist: 1. Aletheia 2. Homo Homini Lupus 3. Hunters Not Horned 4. In Memories Delusional 5. Heresy (Part 1: Oblivium) 6. Heresy (Part 2: Acosmism) 7. Heresy (Part 3: Sub Species Aeternitatis) 8. Hands Of The String Puller 9. Heir To Despair