Lelahell: Alif

Dat er over de volledige wereld metalbands actief zijn, beginnen we als een vaststaand feit te ervaren, maar death metal uit Algerije? Toch is ook dat een feit want met ‘Alif’ presenteert Lelahell uit, inderdaad, Algerije reeds zijn tweede full-album. Lelahell werd in 2010 opgestart en draait rond de muzikale idee├źn van gitarist / vocalist Lelahel die het enige nog overgebleven originele lid is van de band. Lelahell laat er geen gras over groeien en trekt meteen brutaal en agressief in de aanval met het gedreven ‘Paramnesia’ waar rauwe vocalen de dienst uitmaken en waar snelheidsrecords nog niet gebroken worden. ‘Ignis Fatuus’ doet er op gebied van snelheid nog net iets bovenop. Het korte instrumentale ‘Thou Shalt Not Kill’ laat horen dat men het ook rustiger aan kan doen, maar het stukje kan je evengoed beschouwen als de intro tot ‘Ribat Essalem’ dat rustiger stukken bevat, maar evengoed fragmenten waarin de snelheidsduivels opnieuw zullen op kicken. Met andere woorden: het nummer bevat meer afwisseling dan er tijdens de eerste twee tracks te horen was. Ook vocaal probeert Lelahel twee verschillende stem timbres uit: de ene rauw en ruw, de andere even rauw maar iets cleaner. Daarna worden variaties op dit thema gebruikt: supersnelle stukken worden afgewisseld met wat rustiger werk en dat zorgt voor een best genietbare schijf death metal. Nee, het is niet zo dat je meteen alles moet laat vallen om de dichtstbijzijnde platenboer te bestormen, maar deze ‘Alif’ van Lelahell mag gehoord worden en zal zeker geen slecht figuur slaan in een death metal collectie.

Luc Ghyselen (70)

Metal Age Productions MAP 129

Tracklist: 1. Paramnesia 2. Ignis Fatuus 3. Thou Shalt Not Kill 4. Ribat Essalem 5. Adam The First 6. The Fifth 7. Insiraf / Martyr 8. Litham (The Reach Of Kal Asuf) 9. Parasits 10. Impunity Of The Mutants