Suidakra: Cimbric Yarns

Suidakra werd in 1994 opgestart en zorgde in het begin van hun muzikale loopbaan voor een mix van thrash en death metal. Daarna werd de muzikale sound aangepast naar een mix van melodic black metal en death metal met vele accenten folk. Uiteindelijk werd ook black metal achterwege gelaten en profileerde Suidakra zich als een band die melodic death metal bracht met veel Celtic folk invloeden. Op ‘Cimbric Yarns’, het dertiende full-album van de band rond mastermind Arkadius Antonik, wordt de kaart Celtic folk metal volledig getrokken daar dit en overwegend akoestisch album is geworden. Het is ook de verderzetting van de hechte samenwerking met illustrator Kris Verwimp die ook al mee nadacht over het verhaal op het vorige album, ‘Realms Of Odoric’. Nu gaan de heren verder met dit verhaal in die zin dat ze duizenden jaren terugkeren in deze fantasy saga en wij het begin van die eigenzinnige wereld te horen krijgen. Tien tracks vormen ‘Cimbric Yarns’ die toch een hele ommekeer in de sound van Suidakra zijn. Liefhebbers van melodic death metal zijn er hier echt aan voor de moeite, want elke track is een sfeervolle weergave van hoe het er dan, in de fantasy wereld van de twee heren, aan toe ging. Ingetogen stukken muziek worden afgewisseld met iets meer uptempo stukken en korte heftige erupties van extra kracht die een mooi beeld tekenen van deze toenmalige fantasy wereld. Het drietal dat tegenwoordig de basis vormt van Suidakra – Arkadius Antonik (gitaar, banjo, harmonica, orkestrale arrangementen), Sebastian Jensen (gitaar, vocals) en Ken Jentzen (bass) – deden hier beroep op een pak extra artiesten als Marcel Schoenen (vocals), Mathias Zimmer (vocals), Sascha Aßbach (vocals), Tina Stabel (vocals), Shir-Ran Yinon (viool, altviool) en Catalina Popa (fluit). Het levert tien intrigerende en boeiende tracks op die je meenemen op een muzikale reis van bijna veertig minuten. Ideaal om weg te dromen tijdens koude of regenachtige dagen en je te laten meevoeren in de fantasy wereld die Kris en Arkadius hier uit tekenen.

Luc Ghyselen (75)

AFM Records AFM 691-9

Tracklist: 1. Echtra 2. Serpentine Origins 3. Ode To Arma 4. A Day And Forever 5. Black Dawn 6. At Nine Light Night 7. Snakehenge 8. Birth And Despair 9. Assault On Urlár 10. Caoine Cruác