Eternal Dream: Daementia

Het Spaanse Eternal Dream is een female fronted (symphonic) power metal band dat met ‘Daementia’ zijn tweede full-album aflevert. De band werd in 2007 opgestart en zorgde eerder reeds voor een demo, drie ep’s en een full-album. Op ‘Daementia’, het eerste album dat op een label wordt uitgebracht en in die zin zet de band dus zeker een stap vooruit, vind je twaalf tracks die telkens een gemoedstoestand moeten opwekken en waarvoor de band inspiratie vond bij schrijver Lewis Carroll en zijn boeken ‘Alice’s Adventures In Wonderland’ en ‘Through The Looking Glass’. Het gezelschap zorgt voor power metal met veel inbreng van toetsen zodat er een zekere bombast aan het geluid wordt toegevoegd en waardoor we een stuk minder geboeid luisteren. Vocaal kiest Ana Morota ervoor om vooral een hoge sopraan stem te gebruiken, terwijl een cleane stem soms een meer impressionant geluid kan nalaten: niet iedereen is immers tuk op die hoge vrouwelijke vocalen. Het eindresultaat zullen we zeker niet als minderwaardig of slecht bestempelen, maar het is verdorie heel moeilijk om er echt boven uit te steken en dat is zeker niet het geval met deze ‘Daementia’ die ons noch op puur muzikaal vlak noch op vocaal vlak echt kan overtuigen. Niet dat er geen knappe fragmenten en passages langskomen, dat heel zeker niet, maar het is net alsof we het allemaal al eens eerder hebben gehoord. We besluiten dan ook dat Eternal Dream met ‘Deamentia’ een goed album aflevert die bij liefhebbers van female fronted metal kan scoren, maar die het overgrote deel van power metal fanaten links zal laten liggen. We willen wel nog even je aandacht vestigen op het feit dat het artwork voor dit album door vocaliste Ana Morota zelf werd ontworpen en dat mag best gezien worden.

Luc Ghyselen (70)

Pride & Joy Music PJM 11633

Tracklist: 1. Daementia 2. Anxiety 3. Euphoria 4. Delusion 5. Denial 6. Wrath 7. Obsession 8. Amnesia 9. Insanity 10. Numbness 11. Reverie 12. Awakening