The Rumjacks: Saints Preserve Us!

Als je houdt van een mix van punk rock en Celtic folk dan is het Australische The Rumjacks zeker geen onbekende voor je. Voor wie niet thuis is in dit (sub)genre: The Rumjacks is een Australisch vijftal dat in 2008 werd opgestart door vocalist Frankie McLaughlin en bassist Johnny McKelvey. Na wat strubbelingen met de rest van de line-up vonden ze met Gabriel Whitbourne (gitaar), Adam kenny (bouzouki, mandoline, banjo) en Anthony Matters (drums) voldoende gelijkgestemden om hun muzikale mix van Celtic folk en punk rock te brengen. Na twee ep’s, die in 2009 op de markt kwamen, volgde in 2010 het eerste full-album en het nummer ‘An Irish Pub Song’ van dat album (‘Gangs Of New Holland’) zorgde voor vijfenveertig miljoen views op Youtube! De naam van The Rumjacks was gemaakt. ‘Sober & Godless’ (2015) en ‘Sleepin’ Rough’ (2016) volgden alsook een paar tournees doorheen Europa en Amerika die de naam en de faam van het vijftal verder in de spotlight plaatsten. En nu, om bijvoorbeeld het tienjarige bestaan te vieren, zijn The Rumjacks er terug met dit nieuwe ‘Saints Preserve Us!’, een twaalf tracks tellend album waarbij stil zitten onmogelijk is! The Rumjacks kiezen voor opzwepende, aanstekelijke, krachtige nummers die aan een stevig en vlot tempo op je worden losgelaten. De heren openen gedreven en energiek met het titelnummer en gaan dan genadeloos verder met knap uitgebalanceerde nummers die zowel aanstekelijk, gedreven en krachtig klinken. Track na track weet het het vijftal je te begeesteren en ik zie het zo al voor mij: een massa aan springende en dansende mensen tijdens een van hun shows of op een of ander groot festival. Als bands als Dropkick Murphys daarvoor kunnen zorgen, waarom zouden The Rumjacks dit niet kunnen? In ieder geval is deze ‘Saints Preserve Us!’ een fantastische aanvulling op hun discografie. Voor liefhebbers die de band reeds kennen: je mag dit album meteen binnen halen. Voor diegene die de band (of het (sub)genre) nog niet kennen: deze ‘Saints Preserve Us!’ is een heel knap voorbeeld van hoe een mix van punk rock en Celtic folk hoort te klinken.

Luc Ghyselen (90)

Four Four

Tracklist: 1. Saints Preserve Us! 2. Billy McKinely 3. Bus Floor Bottles 4. An Poc Ar Buile (The Mad Puck Goat) 5. Last Orders 6. Cold London Rain 7. Fare Evader 8. The Foreman O’ Rourke 9. A Smuggler’s Song 10. A Dozen Good Reasons To Weep 11. If It Kills Me 12. Cupcakes