Soulfly: Ritual

Soulfly werd door Max Cavalera in het leven geroepen nadat hij Sepultura vaarwel zei in 1997. Een groot muzikaal verschil leverde dit niet op want ook met Soulfly bewandelt Max nog steeds het pad van thrash metal, alhoewel er ook heel wat elementen inzetten die je terug vindt bij groove metal. Op ‘Ritual’, het elfde studio-album ondertussen, is dit niet echt anders. Als je dacht dat Max, samen met zijn kornuiten in Soulfly, te weten zoon Zyon (drums), Mark Rizzo (gitaar) en Mike Leon (bass), opnieuw extra experimenteel verder gingen, zoals op voorganger ‘Archangel’, dat heb je het mis. ‘Ritual’ is terug de vetrouwde Soulfly-sound: te weten bijtende, rauwe razernij gebracht met de nodige agressie. Het titelnummer dat het album opent is al meteen een stevig schot in de roos: openen met wat indianen gezang, de typische Max Cavalera “Oy!’ om er dan stevig en keihard tegenaan te gaan. Een nummer dat al vlug veel fans uit de bol zal doen gaan tijdens live concerten. ‘Dead Behind The Eyes’ doet er op gebied van tempo nog net een schepje bovenop. Nog zo’n “instant klassieker” of moet dit wat op het conto van Randy Blythe (Lamb of God) geschreven worden? In ieder geval zorgen zijn extra vocalen voor een mooi pigment in de brutale sound van Soulfly. En zo stomen we verder met o.a. ‘Under Rapture’ waar Ross Dolan (Immortal) zijn grunts in mag etaleren. Dat niet elke song het hoge niveau van het begin haalt, nemen we er met de glimlach bij, want echte miskleunen en experimentaal gedrang hoor je immers niet langskomen. Tot we bij afsluiter ‘Soulfy XI’ zijn aangekomen. Van een vreemde eend in deze bijt gesproken, zeg. Weg zijn de bijtende riffs, de agressieve brutale sound om plaats te maken voor een heel rustgevend kabbelend instrumentaal nummer dat met inbreng van saxofoon zelfs heel jazzy klinkt. Waarschijnlijk zullen liefhebbers van smerige thrash metal en brutale groove metal dit volledige aan zich voorbij laten gaan. Ook wij blijven wat verweesd achter, maar zijn zeker al het zware werk dat hiervoor passeerde niet vergeten.

Luc Ghyselen (78)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Ritual 2. Dead Behind The Eyes 3. The Summoning 4. Evil Empowered 5. Under Rapture 6. Demonized 7. Blood On The Street 8. Bite The Bullet 9. Feedback! 10. Soulfly XI