House Of Atreus: The Madness Of Ixion

House Of Atreus is een Amerikaans gezelschap uit de buurt van Minneapolis, Minnesota alwaar de band origineel werd opgestart in 2010 als solo-project van bassist / vocalist Anxietous Nero onder de naam Ashened. Maar sinds de eerste demo (2011), simpelweg ‘Demo I’ getiteld, presenteerde House Of Artreus zich als een viertal. Intussen volgde een ep – ‘Into The Brazen Bull’ (2013) – en een eerste full-album, ‘The Spear And The Ichor That Follows’ (2015). Het is vooral dat debuutalbum dat erg sterke kritieken krijgt en er voor zorgt dat de aandacht door pers en publiek getrokken wordt. Het viertal zorgt immers voor een genadeloze sound van melodic en epic death metal met wat accenten black metal om het geheel te kruiden. Daarvoor gaan ze ten rade bij Griekse bands als Rotting Christ en Varathron zonder dat ze kopieën willen zijn van deze grootheden. En dat zijn de heren allerminst! Dat bewijst hun nieuwste creatie, ‘The Madness Of Ixion’, dat nu zijn rondjes draait in de cd-speler. Dat de sound van eerder genoemde bands aan de basis ligt, is niet te ontkennen, maar het viertal – naast Anxietous Nero (bass, vocals), hoor je ook Anhedonius Wrath (gitaar), Narcissus Interitus (gitaar) en Orge Thumos (drums) – zorgt hier voor een fantastische sound die bestaat uit machtige riffs, energieke drumpatronen, stuwende basslijnen en vrij goed verstaanbare rauwe en ruwe vocalen. Het geheel wordt afgewerkt met eerder korte, maar melodieuze gitaarsolo’s. Vernieuwend is het allerminst, maar de passie, de gedrevenheid en de energie die uit de speakers knalt, werkt enorm aanstekelijk. Zwakke momenten zijn hier niet te bespeuren, uitschieters al evenmin: dit is constant musiceren op hoog niveau. Wie al ondersteboven was van het debuut van dit House Of Atreus kan ook dit schijfje probleemloos aan zijn of haar collectie toevoegen. Wie het gezelschap nog niet kent, doet er goed aan om dit werkstuk te beluisteren, want wie weet … misschien is dit wel de absolute topper in het (sub)genre binnen dit en een jaar. Voor mij zeker een van dé ontdekkingen dit jaar.

Luc Ghyselen (90)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. The Madness Of Ixion 2. Zealous Inequity 3. Oath Of The Horatii 4. Cordelia 5. Call To Thee, Concubines 6. Ad Hominem 7. Prometheus Bound 8. Bonded Behind Supremacy

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *