Madder Mortem: Marrow

Het Noorse Madder Mortem timmert reeds een tijdlang aan een muzikale loopbaan. De band is immer reeds sinds 1997 actief en kende zelfs een voorgeschiedenis als Mystery Tribe sinds 1993. Onder de naam Madder Mortem zorgde het gezelschap eerder reeds voor zes full-albums zodat deze ‘Marrow’ nummer zeven is geworden. Muzikaal evolueerde dit gezelschap van een atmospheric doom metal band naar een progressive metal band, al kun je atmosferische invloeden en zelfs doom niet uitsluiten in hun sound. Op deze nieuwste creatie brengt het huidige vijftal – Agnete M. Kirkevaag (vocals), BP M. Kirkevaag (gitaar, percussion, vocals), Anders Langberg (gitaar), Tormod L. Moseng (bass) en Mads Solås (drums, percussion, vocals) – elf schitterend opgebouwde songs die alles waar liefhebbers van progressive metal fanaten op kicken in zich herbergen. Variatie is dus troef, techniciteit staat op hoog niveau, wisselingen in tempo en ritme (en gevoel) zijn er meer dan voldoende, invloeden van verschillende (sub)genres vind je ook al meer dan voldoende – naast eerder vernoemde ingrediënten hoor je ook elementen uit o.a. folk en avant garde langs komen –, … Dus wat wens je als liefhebber van het genre nog meer? Superb gitaarwerk? Check. Fascinerende drumpatronen? Check. Pulserende basstonen? Check. En ook nog eens immens schitterende vocalen die van krachtig tot breekbaar gaan? Nog eens check, en zelfs dubbel check!!! Want het zijn vooral die laatsten die echt wel de kers op de taart vormen, zonder dat ik het pure instrumentale gedeelte wil minimaliseren, integendeel zelfs, want ook dat staat op weergaloos niveau. En toch blijft dit gezelschap wat onder de radar van vele liefhebbers van het genre hangen: iets waar eigenlijk absoluut verandering in zou moeten komen. Laten we dus met zijn allen deze ‘Marrow’ van Madder Mortem aan onze collectie toevoegen: je doet er jezelf, en de band, een immens plezier mee!

Luc Ghyselen (95)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Untethered 2. Liberator 3. Moonlight Over Silver White 4. Until You Return 5. My Will Be Done 6. Far From Home 7. Marrow 8. White Snow, Red Shadows 9. Stumble On 10. Waiting To Fall 11. Tethered

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *