Frietrock, Oud-Turnhout: dag 1.

Frietrock – 31/08/2018 – De Patrouillehond, Oud-Turnhout.

“De Belgische metal scene onder de loep genomen.”

In Oud-Turnhout, vlakbij de snelweg, ging in het laatste weekend van de schoolvakantie het evenement Frietrock door. Dit gratis festival is aan zijn tiende editie toe. Alles staat in het teken van zoveel mogelijk – hoe kun je het raden – frieten verkopen voor het goede doel. Een goed doel dat ook wij graag steunen, en waar toch ook wat publiek op afkomt gespreid over die drie dagen. De perfecte manier trouwens om het nieuwe schooljaar met een goed gevulde buik en de nodige moed in te zetten.

Royce

Royce1web_filtered
Royce2web_filtered
Royce3web_filtered
Royce4web_filtered
Royce5web_filtered
Royce6web_filtered
Royce7web_filtered
Royce8web_filtered
Royce9web_filtered

Op vrijdagavond besloten we, binnen een eerder beperkte omkadering, al eens die sfeer te gaan opsnuiven. Wegens werk en andere omstandigheden arriveren we te laat om The Rabids en Mengelmoes aan het werk te zien. Royce was ondertussen aan zijn set bezig. De metalcore dat de band naar voor brengt gaat erin als zoete broodjes. De bewegelijke frontman en muzikanten van dienst doet er alles aan om het publiek aan te zetten tot mee bewegen. Helaas gaat het iets teveel diezelfde strakke lijn uitgaan, waardoor we na een tijdje afhaken en dus wat op onze honger blijven zitten. Echter potentieel om potten te breken binnen het metalcore en aanverwante gebeuren? Dat heeft Royce zeker en vast, zoveel is duidelijk.

* Puurder dan dit kan Thrash Metal niet zijn.

Een band die al meerdere keren heeft bewezen sterk in zijn schoenen te staan binnen hun genre is Objector. We hadden naderhand een goed gesprek met Stef Wouters – meer daarover in een volgend artikel – waaruit blijkt dat de band klaar is om een nieuwe bladzijde om te draaien. Op Frietrock zet Objector nog maar eens de puntjes op de ‘i’. Door het brengen van een technisch hoogstaande set, waarbij we streepjes Megadeth tot Slayer of de betere Duitse tot Amerikaanse thrash metal door de boxen horen loeien. Vernieuwend of origineel is dat niet. Maar bij eerdere passages van Objector was ons al opgevallen dat de heren niet moeten onderdoen voor de grote namen binnen hun genre. Ook nu krijgen we een hoogstaande performance voorgeschoteld, waarbij technisch hoogstaand vernuft wordt gecombineerd met het uitdelen van mokerslagen en kwinkslagen. Daardoor ontstaat prompt een hoogstaand thrash metal feest, waardoor dat dak er compleet afgaat. Aan de concertpromotors op zoek naar een typische, old school thrash metal band die kwaliteit brengt van eenzaam hoog niveau, dit advies: boeken die handel!

Objector / Fat Bastard

Objector1web_filtered
Objector2web_filtered
Objector3web_filtered
Objector4web_filtered
Objector5web_filtered
FatBastard1web_filtered
FatBastard2web_filtered
FatBastard3web_filtered
FatBastard4web_filtered
FatBastard5web_filtered
FatBastard6web_filtered
FatBastard7web_filtered
FatBastard8web_filtered

Ook Fat Bastard gaat op diezelfde elan door als zijn voorganger op het andere podium. De imposante frontman grijpt je vanaf de eerste noot bij de strot, en gaat zijn publiek bovendien letterlijk opzoeken. Fat Bastard combineert pure opbouwen van een geluidsmuur waar geen doorkomen mogelijk is, met humor en kwinkslagen. Fat Bastard brengt volgens zijn facebook pagina ”Hard Driven Rawk ‘n Roll Power”. Dat laatste is inderdaad de rode draad doorheen dit optreden van Fat Bastard. De adrenalinestoten die Fat Bastard voortdurend uitdeelt, daarop kun je gewoon niet stil staan. Kortom, pure onversneden rock ‘n’ roll brengen vanuit het hart. En vooral jarenlange ervaring combineren met zodanig veel spontaniteit en spelplezier zodat dat dak er voor de tweede keer op rij volledig afgaat. Dat schotelt deze sympathieke band, onder leiding van een heel charismatische frontman, ons voor bij het vallen van de duisternis.

*Bij het vallen van de duisternis, gaan de poorten van de Hel compleet open.

Die duisternis past dan weer perfect bij een band als Exoto. Zorgden vorige bands voor een eerder feestelijke stemming, dan gaat bij Exoto prompt die poorten van de Hel open. Niet dat we werden onder gedompeld in een depressieve atmosfeer, maar de eerder donkere omkadering waarmee Exoto je om de oren slaat, bezorgd je koude rillingen die het midden houden tussen angst, en dankzij die oorverdovend aanpak, je compleet murw slaan. Dat is niet enkel de verdienste van mokerslagen uitdelende muzikanten. De bonkige frontman verscheurt de aanhoorders met zijn rauwe, demonisch aanvoelende stem. Waardoor je koude rillingen over je rug voelt lopen, die je totaal verweesd achterlaten in de donkerste hoek van de kamer.

Exoto / Leave Scars

Exoto1web_filtered
Exoto2web_filtered
Exoto3web_filtered
Exoto4web_filtered
Exoto5web_filtered
Exoto6web_filtered
LeaveScars1web_filtered
LeaveScars2web_filtered
LeaveScars3web_filtered
LeaveScars4web_filtered
LeaveScars5web_filtered
LeaveScars6web_filtered
LeaveScars7web_filtered
LeaveScars8web_filtered
LeaveScars9web_filtered
LeaveScars10web_filtered
LeaveScars11web_filtered
LeaveScars12web_filtered

We sloten deze eerste geslaagde avond af met een top thrash metal optreden van Leave Scars. De band, ontstaan in 2005, bestaat uit bandleden van D.O.A., Sanitarium en Hard Resistance, werd in eerste instantie opgericht als zij project. Ondertussen is Leave Scars uitgegroeid tot een volwaardige act die ruimschoots zijn sporen heeft verdiend. Leave Scars levert dan ook de perfecte set af om onze eerste avond met een knaller van formaat af te sluiten. Hier valt geen speld tussen te krijgen. Net zoals Objector, zie je bovendien een band die totaal – we gaan het nog eens herhalen – totaal niet moet onderdoen voor de grote namen binnen het genre. Kortom, Leave Scars is het levende bewijs dat er in ons kleine landje voldoende heel sterke thrash en andere metal bands rondlopen die eigenlijk veel meer aandacht verdienen binnen dat metal wereldje dan ze nu krijgen.

Tekst: Erik van Damme.

Foto’s: Sylvie Huybrecht.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *