Rock & Metal Festival in Le Cercle.

Rock & Metal Festival – 01/09/2018 – Le Cercle, Chapelle-Lez-Herlaimont.

Het Rock & Metal Festival in het Waalse Chapelle-Lez-Herlaimont was eigenlijk een driedaags festival, maar door verschillende omstandigheden waren we er enkel bij op zaterdag een september. Zo misten we op vrijdag 31 augustus vier cover bands: Black Country (een Belgische band met covers van rock, hard rock, punk, blues, …), Synmetalium (Zwitserse band die Nighwish covert), Road 59 (Belgische coverband met rock, hard rock en classic rock nummers) en Allience (Belgische band die Iron Maiden covert). Zondag 2 september stond dan in het teken van rock en new wave met eerst een DJ-set (DJ NN) om achtereenvolgens volgende bands te presenteren: Chump (Een Belgische punk rock band uit eind jaren negentig die sinds 2016 terug actief is), The Hermetic Electric (mix van post-punk, new wave en electro), From Kissing (Belgische electro wave en rock band), Traverse (een indie rock / punk band uit de buurt van Parijs), The Wait Sons (Belgisch vijftal dat zich muzikaal inlaat met seventies styled classic rock), Ha;People (Belgisch gezelschap met een mix van industrial, ambient en noise rock) en tenslotte het Franse Guerilla Poubelle (punk rock trio).

We waren er dus wel bij op zaterdag 1 september en op de affiche prijkten twaalf namen van bands waarvan er een aantal onze aandacht hadden getrokken. Je kon de bands onderdelen in twee groepen: de zes die in de kleinere “Club” hun set mochten brengen en nog een stukje minder bekendheid genieten dan diegene die op het grote podium (“Hellzine Stage”) hun opwachting mochten maken. Er werd afwisselend gemusiceerd op beide podia zodat er telkens slechts een tiental minuten voorbij ging vooraleer een volgende band act de présence gaf. Er werd geopend in de kleine “Club”.

Era Symptom had de eer om het feest te starten voor een wel heel beperkt publiek. Dit melodic metal viertal heeft nog wat werk aan de winkel zonder dat we dit minderwaardig vonden. De vocalen zijn zeker niet slecht en vooral het grunten gaat de vocaliste goed af. Ook muzikaal klinkt het allemaal niet onaardig, maar het viertal mag wel een stuk meer beweging in hun set steken: het gebeurt allemaal zo statisch.

Met de bands op de grotere “Hellzine Stage” speelden we meteen een paar reeksen hoger om het in voetbaltermen uit te drukken. Opener Signs Of Algorithm mocht daar openen en toonde hoe je een een gedreven en energieke set ook onderbouwd met podium présence. Het vijftal uit de buurt van Gent zorgde voor een stevige en vooral heel knappe set metalcore / deathcore met symfonische accenten. Het vijftal zit duidelijk goed in zijn vel en lijkt nu toch echt te groeien sinds de laatste keer dat ik ze aan het werk zag.

Era Symptom / Signs Of Algorithm

EraSymptom (1)
EraSymptom (2)
EraSymptom (3)
EraSymptom (4)
EraSymptom (5)
SignsOfAlgorithm (1)
SignsOfAlgorithm (2)
SignsOfAlgorithm (3)
SignsOfAlgorithm (4)
SignsOfAlgorithm (5)
SignsOfAlgorithm (6)
SignsOfAlgorithm (7)
SignsOfAlgorithm (8)

Coalition komt uit de buurt van Bastogne en brengt death metal met minieme flarden thrash metal. Het vijftal was vandaag herleidt tot een viertal omdat de lead gitarist wegens omstandigheden ontbrak. En dat zorgde toch wel voor een wat onwennig gevoel. Ook hier een toch veel te statische band al mogen we niet iedereen over dezelfde kam scheren. Vocaliste Cat brulde ongenadig haar teksten terwijl ze onderwijl het publiek aanspoorde om zo goed als mogelijk mee te gaan in de krachtige sound van de band.

Anwynn is een zevental dat een heel knappe show opvoert. Hun nummers krijgen teksten mee over Keltische mythologie of andere legendes en het geheel wordt muzikaal gevormd met een mooi uitgewerkte mix van symphonic metal en progressive metal. Voeg daar de twee contrasterende stemmen van Vincent Carton (rauw, ruw en grunts) en Eline Van de Putte (loepzuivere cleane vocalen) aan toe en je verkrijgt een massa aan intense variatie. Dat de band dit ook steeds punctueel vertolkt en daar op het podium wat theatraal visueel spektakel rond bouwt is natuurlijk mee genomen en je verkrijgt een mooie set die zowel muzikaal top is als visueel.

Coalition / Anwynn

Coalition (1)
Coalition (2)
Coalition (3)
Coalition (4)
Coalition (5)
Coalition (6)
Anwynn (1)
Anwynn (2)
Anwynn (3)
Anwynn (4)
Anwynn (5)
Anwynn (6)
Anwynn (7)
Anwynn (8)
Anwynn (9)
Anwynn (10)

Ashes Into Blood, een vijftal uit de buurt van La Louvière, zorgt voor een opzwepende en energieke mix van deathcore en beatdown. De vocalist lijkt wat op Steven Van Crombruggen, maar kan de agressieve uitstraling van steven zeker niet evenaren en ook als vocalist raakt hij niet op dit niveau. Wel zorgde dit vijftal er voor dat er een pak ambiance ontstond in de kleine “Club”. Het is niet bepaald het (sub)genre waar ik voor val, maar het publiek smaakte dit duidelijk.

Het Braziliaanse Nervosa zorgde honderd procent zeker voor het eerste échte hoogtepunt van de dag. Dit dames trio liet er geen gras over groeien en hun energieke en uiterst gedreven set – een mix van thrash metal en death metal – werd met zo’n enthousiasme en drive de zaal in geslingerd dat moshpits uit zichzelf ontstonden. Voor wie daar niet aan deelman is het een lust voor het oog om de mimiek van zowel gitariste Prika Amaral als van bassiste / vocaliste Fernanda Lira in het oog te houden. Vooral Fernanda kan er het ene moment boosaardig en agressief uitzien om het volgende moment schattig en lieftallig over te komen. In ieder geval zorgde Nervosa ervoor dat het dak nog net bleef liggen. Dit trio is duidelijk klaar om furore te maken op “grotere” festivals: Geef ze, AUB, die kans!!!

Ashes Into Blood / Nervosa

AshesIntoBlood (1)
AshesIntoBlood (2)
AshesIntoBlood (3)
AshesIntoBlood (4)
AshesIntoBlood (5)
AshesIntoBlood (6)
Nervosa (1)
Nervosa (2)
Nervosa (3)
Nervosa (4)
Nervosa (5)
Nervosa (6)
Nervosa (7)
Nervosa (8)
Nervosa (9)

Het Belgische viertal Insomnia (er bestaan best wel een heel aantal bands met die naam) komt uit de buurt van Luik en zorgt voor een stevige en energieke mix van heavy metal en thrash metal. Het kwartet viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. De heren brengen hun nummers heel energiek en gedreven en krijgen dan ook terecht applaus voor hun werk die misschien toch beter tot zijn recht komt op een iets groter podium.

Het Franse Unswabbed timmert reeds sinds 1996 aan hun muzikale carrière en was tot op heden een zo goed als onbeschreven blad bij MUSIKA. Hun nu-metal bereikte een deel van het publiek, maar een ander deel zocht de zonnige tuin op om wat bij te praten. Wij waren bij die tweede groep. Unswabbed is zeker niet slecht te noemen, maar ons bekoort het maar matig tot niet.

Insomnia / Unswabbed

Insomnia (1)
Insomnia (2)
Insomnia (3)
Insomnia (4)
Insomnia (5)
Unswabbed (1)
Unswabbed (2)
Unswabbed (3)
Unswabbed (4)
Unswabbed (5)
Unswabbed (6)
Unswabbed (7)
Unswabbed (8)

Fans van death metal kennen ongetwijfeld het Luxemburgse Desdemonia, een viertal dat reeds heel wat jaartjes op de teller heeft (opgestart in 1994) en reeds vier full-albums op de markt bracht. De heren laten er geen gras over groeien en zorgen voor een snoeiharde, maar eerlijke set death metal. Muzikaal is dit gezelschap niet wereldschokkend, maar toch brengen de heren een goede set die best wel naar meer smaakt.

Voor een beklijvende en begeesterende mix van metalcore en melodic death metal ben je bij Spoil Engine aan het juiste adres. Nadat de band wat aarzelend inzet – komt dit door het feit dat het vijftal eerder op de dag ook reeds een concert weggaf? – raakte het kwintet toch duidelijk onder stoom. Aangevoerd door de charismatische vocaliste Iris Goessens stoomde het gezelschap door hun set die van zeer goed bij het begin naar excellent ging naar mate de set vorderde. Passie, speelplezier en vakmanschap gaan bij dit gezelschap hand in hand. Na een uiterst geslaagde tournee doorheen China (april) zijn we blij dat we deze klassebakken opnieuw bij ons aan het werk kunnen zien. Wij, van MUSIKA, zijn alvast volledig overtuigd van het kunnen van dit gezelschap.

Desdemonia / Spoil Engine

Desdemonia (1)
Desdemonia (2)
Desdemonia (3)
Desdemonia (4)
Desdemonia (5)
SpoilEngine (1)
SpoilEngine (2)
SpoilEngine (3)
SpoilEngine (4)
SpoilEngine (5)
SpoilEngine (6)
SpoilEngine (7)
SpoilEngine (8)
SpoilEngine (9)
SpoilEngine (10)

Op papier zit je bij Moker goed voor een set death metal en deathcore die helaas geen doorgang vond wegens elektriciteitsproblemen.

Afsluiter van dit toch wel geslaagde muziekfestijn was het Franse Dagoba, een viertal dat sinds 1997 aan een muzikale carrière bouwt. De heren zijn in Frankrijk enorm populair en vanaf nu mogen ze zeker ook het Waalse gebied erbij rekenen, want het viertal zette hier een indrukwekkende set neer die een zo goed als perfecte mix was van industrial metal en groove metal. De heren zorgen ook voor een schitterende podium présence, een gedreven en energieke set, en vooral voor enorm veel speelplezier. Het zorgde ervoor dat het dak, voor de derde keer deze avond, nog net op zijn plaats bleef liggen. Wat pyro’s zorgden voor wat extra visueel spektakel, maar eindelijk had het viertal dat helemaal niet nodig om ons te overtuigen.

Dagoba

Dagoba (1)
Dagoba (2)
Dagoba (3)
Dagoba (4)
Dagoba (5)
Dagoba (6)
Dagoba (7)
Dagoba (8)
Dagoba (9)
Dagoba (10)
Dagoba (11)
Dagoba (12)
Dagoba (13)
Dagoba (14)

Wij hebben alvast enorm genoten van Dagoba, Spoil Engine en Nervosa – bands die duidelijk een plaatsje rechtvaardigen op “grotere” festivals –, terwijl ook andere bands ons konden bekoren (Anwynn, Signs Of Algorithm en Desdemonia). Van anderen verwachten we zeker in toekomst nog wel wat meer (Era Symptom, Coalition), terwijl nog anderen (Ashes Into Blood, Insomnia en Unswabbed) minder ons ding zijn. Op naar een volgende editie van dit gezellige Rock & Metal Festival.

Met dank aan “Bart” Bertrand Dandois

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *