Herbakkers Festival, metalavond, Eeklo (Revisited)

Herbakkers Festival, metalavond – 17/08/2018 – Herbakkersplein, Eeklo.

De metalavond op Herbakkers Festival in Eeklo is toch ieder jaar een beetje een apart gegeven. Van een gratis festival, bedoeld voor iedereen, zou je verwachten dat het mikt op een breed publiek. In metaltermen zou dat dan betekenen: een populaire hardrock band die zo toegankelijk mogelijke rock speelt waar iedereen zich toch wel ergens in kan vinden. Niet zo op Herbakkers Festival. De laatste drie jaar stellen we vast dat de organisatie een headliner kiest uit de zwaardere subgenres van de metal. Twee jaar geleden was dat Rotting Christ, vorig jaar Primordial en dit jaar Entombed A.D. Ons hoor je alvast niet klagen, want voor bands van dat kaliber rukken we met plezier een avondje extra uit.

Openen wordt op Herbakkers Festival overgelaten aan een plaatselijke band. Dit jaar ging de eer naar Charcoalcity, de band van Peter De Zutter. Hij gelooft niet in democratie en niet in God. Wel in het einde der tijden en misschien in Mercy – The Sisters of, that is. De Zutter staat bij de lokale bevolking beter bekend als ‘die gast met die hanenkam vroeger’ en dat verklaart wellicht veel van de expliciet maatschappijkritische teksten die hij met Charcoalcity vanavond brengt. De punk en de wave klinken aardig door tijdens de korte set waarmee de band de avond in gang steekt. We hebben meteen stof genoeg om over na te denken, maar misschien kiezen we toch liever voor een frisse pint en nemen we de rest van de avond wat lichter op.

Charcoalcity (Revisited)

Charcoalcity1web_filtered
Charcoalcity2web_filtered
charcoalcity3web_filtered
Charcoalcity4web_filtered
Charcoalcity5web_filtered
Charcoalcity6web_filtered
Charcoalcity7web_filtered
Charcoalcity8web_filtered
Charcoalcity9web_filtered

Om de brug te slaan tussen Charcoalcity en Entombed A.D. blijkt Thurisaz de juiste band op de juiste plaats. Met hun progressieve doom, laverend tussen grunts, screams en cleane zang, weten ze de aandacht van het publiek te trekken en ook vast te houden. Het plein loopt zienderogen voller en iedereen lijkt open te staan voor de eigengereide duistere klanken van Thurisaz, die de sfeer stilaan in de juiste richting duwen. De bandleden hebben vier albums om op te bogen en meer dan 20 jaar ervaring, en dat legt hen geen windeieren. Zelfs toevallige bezoekers laten zich aan de bar positief uit de prestaties van deze nochtans minder toegankelijke atmosferische kruisbestuiving.

Thurisaz (Revisited)

Thurisaz1web_filtered
Thurisaz2web_filtered
Thurisaz3web_filtered
Thurisaz4web_filtered
Thurisaz5web_filtered
Thurisaz6web_filtered
Thurisaz7web_filtered
Thurisaz8web_filtered
Thurisaz9web_filtered

In 2014 kozen de oorspronkelijke leden van Entombed aparte wegen. Na een dispuut over de bandnaam waaronder elk van hen verder kon gaan, werd uiteindelijk beslist in het nadeel van zanger L-G Petrov, die sindsdien onder de naam Entombed A.D. furore maakt. Dat de brave man het allemaal niet aan zijn hart laat komen, is al snel duidelijk. Hij mag dan death metal brengen, hij neemt het vandaag de dag duidelijk allemaal niet meer zo serieus. Er mag al eens gelachen worden. “Let’s not wake up the old people at the senior residence. Let’s wake up the dead instead!” opent hij gewichtig. Het volle geweld van vijf rasartiesten doet het plein daveren op zijn grondvesten, en we vrezen eerlijk gezegd toch wel wat voor de bewoners van de service flats die de rechterkant van het plein afbakenen. Entombed A.D. brengt nummers uit hun twee onder die naam uitgebrachte albums ‘Back to the Front’ en ‘Dead Dawn’, maar vergeet de trouwe fans niet en wisselt af met ouder werk uit de hoogdagen van Entombed. Petrov steekt intussen de draak met zijn bindteksten en we kunnen een glimlach niet onderdrukken als hij bij zijn bandleden vergeefs om knuffeltjes gaat bedelen en fluitgeluidjes maakt op zijn flesje bier: “the sound of evil!”. Prettig gestoord is de man in ieder geval maar dat doet volstrekt niets af aan de aardverschuiving die hij met zijn band veroorzaakt in Eeklo. Voor het podium wordt zwaar geheadbangd en er ontstaat zelfs een bescheiden moshpit. Doordat het geluid op het ombouwde plein ingesloten zit komt het des te beter tot zijn recht en we worden letterlijk overspoeld door de krachtdadige set van Entombed A.D. Kwaliteit over de hele lijn die zowel fans als gelegenheidsbezoekers van het gratis festival niet zal ontgaan zijn.

Entombed A.D. (Revisited)

Entombed1web_filtered
Entombed2web_filtered
Entombed3web_filtered
Entombed4web_filtered
Entombed5web_filtered
Entombed6web_filtered
Entombed7web_filtered
Entombed8web_filtered
Entombed9web_filtered
Entombed10web_filtered
Entombed11web_filtered
Entombed12web_filtered
Entombed13web_filtered
Entombed14web_filtered
Entombed15web_filtered

Het lijkt ons dat Herbakkers Festival opnieuw kan spreken van een geslaagde metalavond. De presentator drukt de menigte enkele malen op het hart dat “het metalpubliek zijn favoriet publiek is” en we begrijpen dat natuurlijk volkomen. Benieuwd welke headliner het festival volgend jaar zal opgraven. We hebben er het volste vertrouwen in.

Met dank aan Geert Faes.

Tekst en foto’s Sylvie Huybrecht.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *