VOL’GA: Heliolatry

VOL’GA is een project uit het Russische Rybinsk. Het gezelschap componeert nummers met Russische volksmuziek als basis waar het gezelschap wat groove metal over giet om een iets zwaardere en krachtiger sound te verkrijgen. VOL’GA heeft ook geen vaste line-up en, wat meer is, iedereen kan het werk van de band gratis beluisteren en downloaden. Een eigenzinnig project dus dat zo de Russische volksmuziek aan een breder publiek wil kenbaar maken. En als we dit schijfje hier te horen denk ik dat ze er wel zullen in slagen om een pak nieuwe fans te overtuigen. Opener ‘Грезилось’ laat je kennis maken met pure volksmuziek. Het is pas vanaf ‘Солнцеславие’ dat er een krachtige groove de nummers doorspekt, maar steeds blijft volksmuziek de bovenhand voeren en dan is het vooral de fluit die met de meeste aandacht gaat lopen. Dankzij de begeleidende tekst – we snappen immers geen snars van de Russische taal – weten we dat ‘Heliolatry’ een concept is in die zin dat men een centrale figuur heeft gekozen – in dit geval ene Yarilo, die een koning is hier hoog boven – die op aarde komt en met zijn muziek de harde winters met sneeuw en ijs weg tovert zodat lente en zomer ontstaan die het land en de planten laat groeien en bloeien tot eindelijk de herfst en opnieuw de winter zijn intrede maakt. Of hoe een cirkel steeds rondgemaakt wordt met leven en dood. Muziekfanaten die zweren bij extreme metal zullen hier in een wijde boog omheen lopen, maar liefhebbers van folk, folk rock en folk metal zullen dit best weten te appreciëren. Niet elke track vinden we even geslaagd, maar in het algemeen kunnen we dit best pruimen, al wordt de nadruk misschien toch wel iets te veel op de volksmuziek gelegd om doorgewinterde metal fanaten over de streep te trekken. Toch is deze ‘Heliolatry’ van VOL’GA een mooie aanvulling op een collectie folk metal.

Luc Ghyselen (78)

Beverina / Casus Belli Musica

Tracklist: 1. Грезилось 2. Солнцеславие 3. Жаворонки 4. Как по горам 5. Ветры 6. Стрижочки 7. Сварожич 8. Роса 9. Полдень 10. Родник

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *