Gioeli / Castronova: Set The World On Fire

Het zou een jubileum kunnen zijn, want het is intussen al meer dan 25 jaren geleden dat Johnny Gioeli en Deen Castronovo samen de hit ‘Hot Cherie’ uitbrachten met hun toenmalige band Hardline. Dat ze sindsdien niets meer samen uitgebracht hebben is eigenlijk een zonde. Maar kijk, ze zagen dit wellicht ook in en kwamen vorig jaar samen. Ze planden een muzikale samenwerking die resulteert in het album ‘Set The World On Fire’. Het werd een vurige samenwerking die met twaalf nummers bezegeld werd en ondergetekende een goeie drie kwartier liet genieten van melodieuze hardrock van de bovenste plank. Als songwriter en vocalist behoort Johnny Gioeli tot de crème de la crème in zijn genre. Doe daar nog Deen Castronovo op de drum bij en, hoe kan het ook anders, Alessandro Del Vecchio op keys en eigenlijk zou het erg raar zijn dat we geen vuurwerk krijgen. En geloof me, dat krijg je vanaf de eerste noten. Het bommetje ‘Set The World On Fire’ doet wat het belooft. Uptempo, catchy, melodieus, … Je verwacht van een titeltrack dat het een idee van de rest van de schijf zal zijn. Maar eerlijk, twaalf dergelijke nummers na elkaar kan ik niet aan. Jammer dat dit mooie liedje slechts een goeie drie minuten duurt. Met diegene, die ooit dit spreekwoord uitgevonden heeft, zal ik toch eens een serieus babbeltje moeten slaan. Het gaat een stukje rustiger met ‘Through’ en ‘Who I Am’, waar de nadruk iets meer richting de vocalen gaat. Johnny (en Deen in backing) ondersteunen deze nummers helemaal en met pittig gitaarwerk worden deze midtempo rockers een streling voor mijn oren. Zelf mee zingen kunnen we met ‘Fall Like An Angel’, want deze melodieuze track nodigt uit. We kunnen niet tippen aan de kracht en passie van Johnny, maar het kriebelt teveel om stil te zitten. ‘It’s All About You’ is een rustiger nummer dat op elk muzikaal vlak erg sterk scoort. De smekende vocalen raken diep en de snarenplukker van dienst zet zichzelf met een zoveelste epische solo in de kijker. En onverwachts vinden we ‘Need You Now’, een cover van Lady Antebellum, met eigen inbreng maar die het origineel blijft behouden. Let op, alweer, de mooie gitaarsolo! En dan eventjes het gaspedaal volledig indrukken en gaan, gaan en gaan met ‘Ride Of Your Life’, een melodieus rocknummer dat met intermezzo’s lekker knalt en uitnodigt om mee te zingen. De gevoelige kant van de band horen we in ‘Mother’ en ‘Walk With Me’. Maar dan terug volle gas vooruit met het keyboard gedreven rocknummer ‘Run For Your Life’ met oog voor de vocale omlijning, zowel lead als backing. Ook in ‘Remember Me’ horen we Alessandro Del Vecchio op keyboard en een gitaarsolo van Mario Percudani. Een erg opvallende manier van afsluiten vinden we in ‘Let Me Out’. De combinatie van piano en een emotionele stem zorgen dat dit een vrij speciale ballad wordt. Ik hoop dat Johnny en Deen niet meer zo lang wachten voor ze samenwerken. Ze schrijven geschiedenis in de melodic rock wereld. Natuurlijk is het een Frontiers album waar Alessandro Del Vecchio zijn stempel op drukt door de productie en zijn eigen keys te laten stralen. Goede composities, goede muzikanten en vooral goed gebracht, wat kan je nog meer wensen.

Rocking Klingon (87)

Frontiers Records FRCD 873

Tracklist: 1. Set The World On Fire 2. Through 3. Who I Am 4. Fall Like An Angel 5. It’s All About You 6. Need You Now 7. Ride Of Your Life 8. Mother 9. Walk With Me 10. Run For Your Life 11. Remember Me 12. Let Me Out

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *