Zaum: Eidolon

Het Amerikaanse Zaum bestaat uit Kyle Alexander McDonald (bass, sitar, synthesizer, vocals) en Christopher Lewis (drums) die sinds 2013 hun eigenzinnige mis van psychedelica en doom op de wereld loslaten. In 2014 zorgde dit voor het debuut ‘Oracles’ en in 2016 werd ‘Eidolon’ op de wereld gezet. Hoe het komt dat dit album aan onze aandacht voorbijtrok zonder ook maar een rimpeling na te laten, weten we zelfs ook niet zo goed. Maar we konden nu uiteindelijk toch onze handen leggen op dit schijfje. Al het goede dat we vernamen via verschillende kanalen, mag je eigenlijk als waarheid bestempelen. ‘Eidolon’ bevat slechts twee tracks, maar dan wel twee mastodonten van elk iets meer dan twintig minuten waarin je meegezogen wordt door een alles verterende psychedelische rit met doom invloeden. Dit is werkelijk beklijvend, hypnotiserend en trance verwekkend materiaal. Meestal gaan zo’n ellenlange tracks vervelen, maar dit keer klopt het plaatje volledig en zit je de hele rit in één ruk uit zonder dat de aandacht ook maar ergens verslapt. Integendeel, je wordt dieper en dieper meegesleurd in deze muzikale reis. Deze ‘Eidolon’ van Zaum is dan ook een regelrechte aanrader voor elke doom fanaat die ook psychedelica smaakt. Vooral de tweede track, met zijn invloeden uit Oosterse muziek, is immens beklijvend en snijdt heel erg diep.

Luc Ghyselen (82)

I Hate Records IHRCD 127

Tracklist: 1. Influence Of The Magi 2. The Enlightenment

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *