Mad Max: 35

Met het album ’35’ weten we meteen welk getal er op de jaarteller van deze Mad Max staat. Ze zijn in 1982 gestart en hebben een lange carrière achter de rug. Toch verliep dat niet zonder slag of stoot, want in 1989 hield de band het voor enkele jaren voor gezien. In 1999 namen ze de draad terug op met een nieuw album en de band is tot op vandaag nog altijd actief. En hoe! Het klassieke rockgeluid uit het begin van de jaren tachtig weerklinkt in deze nostalgische jubileumschijf. We krijgen een kruisbestuiving van klassiekers van destijds zoals Bon Jovi, Helloween en The Scorpions. Doe daar hun jarenlange ervaring erbij en we mogen de lat hoog leggen. Na de intro wordt dat met ‘Running To Paradise’ direct bevestigd. Een erg melodieuze uptempo rocker een knal van een opener van de schijf. Ook het midtempo ‘Beat Of The Heart’ rockt met de vette basslijntjes lekker zoals een hart bonkt. De grain in de stem van Michael Voss komt in de spotlights bij het melodieuze ‘D.A.M.N’, wat een afkorting van Devil’s After Me Now zou betekenen. Het nummer legt zijn vocale capaciteiten helemaal bloot. Let ook op de coole gitaarsolo in het midden dat het nummer een extra dimensie geeft. Soms heb je van die groovy nummers die alle voorgaande op een hoopje vegen. ‘Thirty 5’ is er zo eentje die op zwoele basslijnen en gezwind gitaarwerk werkt. Onvoorwaardelijk gaat je hoofd in traag ritme op en neer en dan weet je wel dat je met een vette knaller zit die het “feel good” gehalte van deze schijf een ferme opwaartse duw geeft. Krokus kan dat ook goed en dat bewijst dat dergelijke muzikale zanglijnen vele jaren ervaring eisen eer ze uit je pen rollen. ‘Already Gone’ is een beetje dezelfde groove maar ‘False Freedom’ is een buitenbeentje. Met slechts 80 BPM is dit nummer een pak donkerder met een dieper liggende boodschap. Als contrast kan ‘Goodbye To You’ goed tellen, want het nummer bolt op bijna dubbele snelheid als zijn voorganger en heeft een pak meer punch in het gitaarwerk. ‘Rocky Road’ begint als ballad, maar krijgt halverwege extra gitaarpower bij. Het tempo gaat omhoog en er ontpopt zich een power ballad. Afsluiter ‘Paris Is Burning’ is gebaseerd op een vlotte riff. Een uptempo nummer met sterk gitaargeweld, een pak adrenaline en zodoende een melodieuze oorworm om af te sluiten. Drie kwartier worden we verwend met een erg vlotte gepolijste klank, die de jaartjes van muziekervaring weerspiegelt. De mooi uitgemixte productie maakt dat elke muzikant mooi evenredig aanwezig is. Mad Max is een goed geoliede machine waar de grote troef wel de jaartjes ervaring zijn die in dit album mooi uitgespeeld worden.

Rocking Klingon (80)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. The Hutch 2. Running To Paradise 3. Beat Of The Heart 4. D.A.M.N 5. Snowdance 6. Thirty 5 7. Already Gone 8. False Freedom 9. Goodbye To You 10. Rocky Road 11. Paris Is Burning

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *