Mob Rules: Beast Reborn

Mob Rules draait al een tijdje mee in de power metal wereld, want volgend jaar kunnen ze hun zilveren jubileum vieren. Dit jaar komt hun negende studio album uit en samen met een live en een “best of” kan dit al tellen. We kunnen ze dus al tussen de “jongens met ervaring” klasseren. Die ervaring hoor je duidelijk in dit nieuwe album, alhoewel ze nieuwe wegen bewandelen zonder hun “core-sound” te verliezen. Een krachtinjectie en een portie duisternis over de nieuwe composities maakt ons opnieuw enthousiast. Na de epische intro, ‘Beast Reborn’, komen we bij ‘Ghost Of A Chance’. Een crunchy start met melodieuze riff die de herkenbare Klaus Dirks meteen laat schitteren. Mijn glimlach verschijnt en mijn hoofd begint al te knikkebollen. We krijgen een erg vlot power metal nummer dat van begin je bij je keel grijpt en gans het nummer in een metalen greep vasthoudt met stalen riffs die ritmisch op de drum je oren in kruipt en zich nestelt. Oh yes, dat zit al goed! Het vlotte gitaarwerk in het melodieuze refrein van ‘Shores Ahead’ zorgt dat het nummer bolt als een trein. Halverwege krijgen we een rustiger intermezzo, dat het nummer doormidden klieft. De snarenplukkers van dienst herpakken zich echter en laten het nummer in volle glorie doorgroeien. In ‘Sinister Light’ zit een riff diep in het nummer verweven. Klassieke opbouw met melodieus tintje: “rock at its best”. De gitaarsolo zorgt voor de kers op de taart. Het nummer is gebaseerd op de Sherlock Holmes novelle ‘The Dog Of Baskerville’. Een pak koeler begint ‘Traveller In Time’. Duistere zang op doemende keyboardklanken laten het nummer in mineur starten. Maar al gauw verdwijnen de donkere wolken voor sterk riff-werk, dat het nummer kleur geeft. De meeslepende backing vocals geven het nummer in het tragere refrein extra diepte. Hoe vet kan je een nummer laten knallen? Wel, als je de introriff van ‘Children’s Crusade’ hoort, dan weet je het wel. Het nummer gaat over een raadselachtige kruistocht van kinderen doorheen Duitsland en Frankrijk in het begin van de dertiende eeuw. De gewelddadige kruistochten om Jeruzalem te bevrijden hebben tot geen succes geleid. Ze duwden de mensen in armoede en hongersnood. Geroepen uit idealisme vanuit zijn geloof verzamelde een jongen meer dan tienduizend anderen om zich heen. De moeizame route eiste zijn tol, meer dan een derde van de kinderen stierven door verhongering of bevriezing op hun weg door de Alpen. Gestorven, gevangen of tot slaaf gemaakt, geen enkel kind kwam uiteindelijk aan in Jeruzalem. Ook aan ‘War Of Currents’ hangt een ferm verhaal, al is dat een pak moderner. Het krachtige nummer, dat doorspekt zit met scherp gitaarvuurwerk, vertelt over Thomas Edison en Nikola Tesla, die elk op hun eigen manier de wereld willen veranderen door een eigen manier van opwekken van elektriciteit. We zouden soms vergeten dat dit nummer iets langer dan zeven minuten omhelsd want zoals de meeste nummers op deze schijf worden onze oortjes serieus in de watten gelegd. ‘The Explorer’ heeft iets theatraals, afgewisseld met uptempo agressieve riffs en drum. De bombastische sfeer wordt door de soms agressieve en soms uithalende zangstijl onderstreept. Ook hier worden twee oud gedienden in de kijker gezet, zijnde de grote onderzoekers Magellaan en Columbus. Dit nummer is een bommetje, een zoveelste op rij. Buitenbeentje van dienst is zeker ‘Revenant Of The Sea’, dat het een pak trager en gewichtiger aanpakt. De akoestische start lijkt nog opgewekt, maar eens het elektrische gitaargeweld eraan komt, lijken we soms naar de doom onderwereld gesleurd te worden. Dienaars zijn deze keer de Noordse legende van ‘Gongers of Sylt and Amrum’. Na de duisternis terug een opgewektere wind met ‘Way Back Home’. Het nummer straalt de positieve power metal vibes terug uit. Afsluiter ‘My Sobriety Mind’ is een ballad die volledig door de vocalen gedragen wordt. Het nummer is opgebouwd rond een piano en Klaus’ geweldige stem. Het nummer lijkt naar het einde toch wat venijn in zijn staart te hebben in de vorm van een gitaarsolo. ‘Beast Reborn’ is een geweldig album dat bruist van energie, catchy refreinen en enkele uitblinkers. Rond diverse thema’s en figuren is het album in verschillende lagen uitgediept en kan de echte fan zich diep nestelen in de lyrics en diverse personen en onderwerpen die aangesneden worden. Mob Rules slaagt er opnieuw in om de oudere fans (zoals ondergetekende, die al hun eerder uitgebrachte schijfjes mooi gesigneerd liggen heeft) te geven wat ze willen en toch een nieuw publiek aan te spreken.

Rocking Klingon (87)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Beast Reborn 2. Ghost Of A Chance 3. Shores Ahead 4. Sinister Light 5. Traveller In Time 6. Children’s Crusade 7. War Of Currents 8. The Explorer 9. Revenant Of The Sea 10. Way Back Home 11. My Sobriety Mind (For Those Who Left)

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *