The Nick Moss Band Feat. Dennis Gruenling: The High Cost Of Low Living

Wie als bluesfanaat de namen van Nick Moss en / of Dennis Gruenling niet kent leefde de afgelopen vijftien à twintig jaar op een andere planeet. Nick Moss (gitaar, vocals) leerde de knepen van bluesvak bij o.a. Buddy Scott, Jimmy Dawkins en Jimmy Rogers om het maar bij die te houden alvorens in 1998 al een eerste album onder eigen naam uit te brengen, al startte zijn carrière onder eigen naam pas echt in 2001 met het album ‘Got A New Plan’. Intussen zorgde hij reeds voor tal van albums onder de naam Nick Moss and The Flip Tops op zijn eigen label. Dennis Gruenling (harmonica, vocals) leerde de blues kennen dankzij het album ‘Harp Attack’ met James Cotton, Junior Wells, Carey Bell en Billy Branch en wist vanaf toen dat dit het muziekgenre en instrument was dat zijn leven zou bepalen. Hij zorgde eerder ook al voor heel wat albums onder eigen naam. Deze twee toppers op gebied van blues bundelen op deze ‘The High Cost Of Low Living’ hun krachten en dit zorgt voor een gevarieerd bluesalbum waar het sublieme en toch best wel krachtige gitaarspel van Nick samen gebracht wordt met het wonderbaarlijke harmonicaspel van Dennis. ‘The High Cost Of Low Living’ telt dertien tracks die je gemakshalve het best in het vakje “Chicago-blues” onderbrengt. Maar dit is natuurlijk een ruim begrip want shuffles, blues met een rock randje, swingende bluessongs of eerder boogie gerichte tracks vallen allen onder deze noemer. Het ene nummer nodigt je meteen op de dansvloer uit (‘Count On Me’ is daar een schitterend voorbeeld van), terwijl je anderen liever consumeert met een goed glas bier (of whiskey) binnen handbereik in je luie zetel (‘He Walked With Giants (Ode To Barrelhouse Chuck)’). Maar wat voor bluessong je ook verkiest, elke song op dit album wordt met de grootste klasse en vakmanschap gebracht. Indien je maar een enkel bluesalbum op jaarbasis aan je collectie wil toevoegen, dan raad ik je ten stelligste deze ‘The High Cost Of Low Living’ van The Nick Moss Band feat. Dennis Gruenling aan. Je zal het je zeker niet beklagen!

Luc Ghyselen (92)

Alligator Records ALCD 4981

Tracklist: 1. Crazy Mixed Up Baby 2. Get Right Before You Get Left 3. No Sense 4. The High Cost Of Low Living 5. Count On Me 6. Note On The Door 7. Get Your Hands Out Of My Pockets 8. Tight Grip On Your Leash 9. He Walked With Giants (Ode to Barrelhouse Chuck) 10. A Pledge To You 11. Lesson To Learn 12. All Night Diner 13. Rambling On My Mind

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *