Southern Empire: Civilisation

Southern Empire is een Australische progressive rock band, opgericht in 2016, die met ‘Civilisation’ hun tweede album uitbrengt. Slechts vier nummers telt dit album, maar wat getreurd, als het vier sublieme nummers zijn. ‘Goliath’s Moon’ is een ware “mindteaser”, een nummer dat in je hoofd kruipt en wat je telkens opnieuw wil horen: zo’n leuk, tof catchy nummer waar je spontaan begint mee te zingen. Fans van het recente werk van Spock’s Beard zullen hier van smullen. Het negentien minuten durende ‘Cries For The Lonely’ is prog van de allerbovenste plank met subliem gitaarspel, bombastische keyboards – genre Transatlantic – en rustige momenten. ‘Crossroads’ duurt alstublieft negenentwintig minuten en is een waar pareltje. Hier horen we naast de klassieke prog zowaar panfluit en ook Oosterse invloeden. Door de rustige opbouw en de schitterende melodielijnen een zeer toegankelijk nummer, ondanks de lange speelduur. Ook strijkinstrumenten en xylofoon komen aan bod wat het nummer een “klassieke” toets geeft En toch zit er bij momenten best een stevig tempo in dit nummer. ‘Innoncence And Fortune’ is het meest rustige en ingetogen nummer van deze wonderbaarlijke schijf. Deze vijf kangoeroes zijn absoluut topartiesten en prima songwriters. Een zeer leuke ontdekking deze Boys van Down Under, want van deze plaat wordt ik nu echt eens super welgezind!! Op 22 november live aan het werk te zien in Spitit of 66 te Verviers. Ik weet het: het is niet bij de deur, maar wel een tof zaaltje.

Bart Verlinde (92)

GEP Records

Tracklist: 1. Goliath’s Moon 2. Cries For The Lonely 3. Crossroads 4. Innocence And Fortune

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *