Chris Caffery: The Jester’s Court

De naam van Chris Caffery moet zeker belletjes doen rinkelen bij fans van Savatage en Trans Siberian Orchestra. Maar ook onder eigen naam probeert Chris Caffery een muzikale carrière uit te bouwen, al lijkt die toch minder indrukwekkend te zijn dan die van de eerder vernoemde bands. Met ‘The Jester’s Court’, zijn vijfde full-album (?), doet hij een nieuwe poging om het succes van ofwel Savatage ofwel Trans Siberian Orchestra of beiden te evenaren. Met opener ‘Upon The Knee’ komt hij in ieder geval direct in het vaarwater van eerder vernoemde bands: dit is uiterst krachtig, heel melodieus, met veel aandacht voor gitaarwerk en knap gearrangeerde vocalen. Een schot in de roos die op een nieuw album van zijn werkgevers zeker zijn plaatsje verdient. ‘1989’ trekt de lijn perfect door. Het is opnieuw een krachtige gedreven en energieke track geworden zoals we die echt graag consumeren. Met ‘Lost Tonite’ wordt het tempo gedrukt en … verslapt onze aandacht, want ook vocaal is dit minder naar onze smaak al kunnen we dit bezwaarlijk “slecht” gaan noemen. ‘Magic Man’ klinkt weer iets krachtiger, maar laat, opnieuw naar onze smaak, iets te veel keyboard accenten op de voorgrond treden. Ook op gebied van opbouw kan dit niet tippen aan de eerste twee songs, al is de gitaarsolo wel om duimen en vingers af te likken. We gaan richting pop / rock op met ‘Protect My Soul’ en onze aandacht sijpelt als zand door onze vingers weg. Gelukkig brengt ‘Inside My Heart’ ons terug bij het album. We horen opnieuw een gedreven en gedreven track die kracht en melodie samen brengt al is die nog net niet op het niveau van de openingstracks. Het instrumentale ‘Luna Major’ is een showcase voor de immense gitaarvirtuoos die Chris Caffery is. Ook het rockende ‘Watch’ kan ons maar matig bekoren wegens de onderhuidse poppy invloeden die we horen en ook ‘The Feeling Of A White Lie’ is niet aan ons besteed, al valt die poppy ondertoon hier weg. ‘Checkmate’ brengt weinig tot geen verbetering: integendeel zelfs, dit is een soort van meezingertje geworden dat ons nergens kan overtuigen en gelukkig bestaat er dan zoiets als een “skip”-knop. Een heel stuk beter vergaat het met het titelnummer dat opnieuw kracht en energie uitstraalt zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen. De afsluitende ballade, ‘Baby, You And I’ is naar onze normen veel te zeemzoet om te kunnen imponeren zodat we, net als bij vorige albums van Chris Caffery onder eigen naam, echt wel met een dubbel gevoel achter blijven. Vier à vijf tracks die ons kunnen overtuigen is uiteindelijk veel te weinig om dit album echt aan te raden, zodat Chris Caffery, met albums onder eigen naam althans, niet echt een stap vooruit heeft gezet.

Luc Ghyselen (65)

Metalville MV 0181

Tracklist: 1. Upon The Knee 2. 1989 3. Lost Tonite 4. Magic Man 5. Protect My Soul 6. Inside My Heart 7. Luna Major 8. Watch 9. The Feeling Of A White Lie 10. Checkmate 11. The Jester’s Court 12. Baby, You and I

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *